BLOG

20210614-STATUSPRO-133
20210614-STATUSPRO-78
20210614-STATUSPRO-117

Carrière: 5 tips om je loopbaan te ontwikkelen

Stilstand is achteruitgang, vinden veel mensen. Door jezelf te blijven ontwikkelen, voorkom je dat je blijft hangen in een carrière waarmee je niet meer tevreden bent. Maar hoe kom je erachter wat je wil? Hier zijn de vijf beste tips.

1. Analyseer
Als het gevoel van onvrede steeds sterker wordt, ga er dan eens een avondje voor zitten. Zet alle goede en minder goede aspecten van je werk naast elkaar en maak een grondige analyse van je wensen en behoeften. Het kan goed zijn dat je na je studie de verkeerde sector hebt gekozen, of dat je huidige baan gewoon niet meer goed past bij wie je nu bent. Dat is niet erg, daar kun je iets aan doen.

2. Laat je adviseren
Bovenstaande is makkelijker gezegd dan gedaan. Het valt niet mee om in de spiegel te kijken en je af te vragen wat er beter kan in je werk. Een loopbaancoach of -adviseur ziet met de nuchtere blik van buitenaf vaak scherper wat jou bevalt of dwarszit in je huidige werk, en in welke richting je verbetering moet zoeken. De coach gaat met je in gesprek en probeert er onder meer achter te komen wie je bent, welke vaardigheden je bezit en waar je kansen liggen. Bepaal zoveel mogelijk van tevoren wat je precies uit dat advies wil halen. Een coach kan immers beter helpen als jij vooraf aangeeft wat je verwacht. En omdat een loopbaancoach uiteraard geld kost, wil je zeker weten dat je dat terugverdient met een mooie vervolgstap in je loopbaan.

3. Ontwikkel je vaardigheden
Een van de aspecten waarmee je je loopbaan een boost geeft, is je vaardigheden uitbreiden of verdiepen. Kijk eens goed naar de skills die nú belangrijk zijn en die je carrière vooruit kunnen helpen. Het UWV publiceert bijvoorbeeld mooie lijstjes van de skills die werkgevers zoeken, sommige ervan heb je misschien al in huis en hoef je alleen maar verder te ontwikkelen. Met de juiste vaardigheden kun je beter op zoek naar de baan die bij je past. Uiteraard zet je ze ook op je cv, want ze zeggen veel over jouw persoonlijkheid.

4. Leer online
Heb je – misschien wel samen met je coach – eenmaal bepaald welke richting je op moet om je loopbaan verder te ontwikkelen, dan kun je gericht gaan zoeken naar een opleiding waarmee je jezelf verbetert. Vaak hoef je er de deur niet voor uit; er zijn ruim 8500 thuisstudies, e-learnings en virtuele online-klassen waarmee je nieuwe vaardigheden leert of bestaande skills aanscherpt. Je bepaalt zelf je tempo, tijdstip of leerniveau, zodat het goed valt te combineren met je werk.

5. Vind de coach die bij je past
Je bent niet de enige die z’n loopbaan verder wil ontwikkelen maar niet precies weet hoe, wat, waar. Coaches zijn er in allerlei soorten en maten; je hebt personal coaches, businesscoaches, lifecoaches, en nog veel meer. Voor wie door de coaches het bos niet meer ziet, zijn er handige overzichtspagina’s. Op een site als Coachfinder vind je bijvoorbeeld ruim 700 gekwalificeerde coaches. Daar zit er vast wel een tussen die je kan helpen om je vaardigheden – en daarmee je loopbaan – te ontwikkelen.

Connecting Talent with Opportunity
Neem vooral nu de tijd om hieraan te werken. Merk je toch nog steeds niet dat je op je plek zit? Ga dan eens het gesprek aan met een van onze Consultants binnen jouw vakgebied. Neem vrijblijvend contact met ons op. We doen graag digitaal een kopje koffie met je. Stuur ons een email via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-853292.

Bron: www.intermediair.nl