BLOG

20210614-STATUSPRO-106
20210614-STATUSPRO-105
20200612-STATUSPRO-103

Check je salaris met het salariskompas

Wanneer is genoeg, genoeg? En wanneer kan er eigenlijk wel een beetje bij? Dat hangt af van je eigen wensen, maar ook van wat de markt zegt over jouw werkzaamheden en de vergoeding die daar bij past. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je genoeg verdient.

Genoeg verdienen is een rekbaar begrip. De één is snel tevreden, de ander heeft wat meer nodig om een luxe levensstijl te financieren. Het kan dat jij vindt dat je meer doet dan je collega’s en dat daar best een opslag tegenover mag staan. Of dat je minder verdient dan eigenlijk bij jouw functie en ervaring past. Zaak om dat te onderzoeken en – waar nodig – er iets aan te doen. Geld is belangrijker dan we vaak willen toegeven. Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg verdient, dan ga je steeds ontevredener naar je werk.

Salariskompas
Een salariskompas kan een handig hulpmiddel zijn om te weten te komen of jij wel genoeg verdient. Weten of je genoeg verdient hangt vaak samen met de salarissen van collega’s. Mensen met min of meer dezelfde functies krijgen soms andere beloningen, afhankelijk van hun prestaties, ervaring, maar ook hun onderhandelingskracht. Er rust best een taboe op het collega’s vragen naar hun salaris. Een alternatief is om een salarischeck te doen. Hier vul je je gegevens in, zoals bijvoorbeeld het aantal uren, je opleiding en functie, waarna je gelijk ziet of jouw salaris marktconform is. Als dat niet het geval is, dan heb je gelijk een sterk argument om eens te gaan praten over een salarisverhoging.

Nieuwe taken
Een goed moment om je af te vragen of je genoeg verdient is wanneer je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt. Bij een nieuwe functie hoort het om opslag te vragen, dat is meestal zo geregeld. Maar als je takenpakket veeleisender wordt zonder dat er een andere titel op je visitekaartje komt, dan mag daar zeker een salarisverhoging tegenover staan. Fijn dat je baas in jou gelooft, maar laat hem/haar dat ook uitdrukken in een passende beloning.

Winstaandeel
Draait de organisatie waarbij jij werkzaam bent geweldig? En heb jij een flink aandeel in dat succes, dan verdien je misschien niet genoeg. Laat zien hoeveel sales je genereert, hoeveel nieuwe klanten jij binnenhaalt, hoe je een efficiencyslag maakte, en stap met die resultaten naar je Manager. Als je een aantoonbaar verschil maakte, meer nog dan je collega’s, dan zullen ze je graag willen behouden, een salarisverhoging geven en wordt deze salariskloof gedicht.

Ervaring telt
Werk je lang voor dezelfde baas? Dan heb je werkervaring opgebouwd die de organisatie beter doet draaien. Je kent de processen uit je hoofd, werkt snel en efficiënt, en helpt soms nieuwe collega’s inwerken. Kortom, je hebt een senioriteit opgebouwd die best beloond mag worden. Je krijgt er vast elk jaar een paar procentjes bij, maar als je nooit eens hebt onderhandeld over een wat forsere opslag, dan verdien je waarschijnlijk minder dan mogelijk is.

Doelen stellen
Ben je vrouw, dan is het helemaal zaak om te checken of je genoeg verdient. Hoewel er de afgelopen jaren stappen zijn gezet om de salariskloof te dichten, is de kans nog altijd groot dat jij als vrouw minder salaris krijgt dan een mannelijke collega die precies hetzelfde werk doet. Vrouwen verdienen ruim vijfduizend euro minder dan de gemiddelde man en ze werken vaak nog meer uren ook. Stel je daarom assertief op, wees niet te snel tevreden en kaart dat verschil aan.

Opslag vragen
Kom je tot de conclusie dat je meer mag verdienen, dan is de volgende stap: opslag vragen. Voor velen is dat best een drempel. Het neemt al veel spanning weg wanneer je goed voorbereid zo’n gesprek in gaat.

Connecting Talent with Opportunity
Heb je nog steeds vragen hierover? Ga dan eens het gesprek aan met een van onze Consultants binnen jouw vakgebied. Neem vrijblijvend contact met ons op. We doen graag digitaal een kopje koffie met je. Stuur ons een email via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-853292.

Bron: Intermediair.nl