BLOG

Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset

De volgende stap als DevOps Engineer

Bagus Wibisana (37) is sinds mei 2022 in dienst bij Status Pro en momenteel gedetacheerd bij Vattenfall. De afgelopen maand was hij verantwoordelijk voor de installatie en het beheer van het Message-streamingplatform én het Business Application-platform van Containers. Verder schreef Bagus Bash-tools/commando’s die hij tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt en ontwikkelt hij zich verder met Python en Powershell scripting.

Bagus heeft de ambitie om door te groeien in de rol van DevOps Engineer. In zijn huidige projectomgeving bij Vattenfall gebruiken ze Linux en Windows en dit helpt Bagus om verbindingen te maken met de DevOps-oplossingen. Benieuwd hoe een dag in het leven van Bagus Wibisana eruit ziet? Lees het interview hieronder!

Welke opleiding en/of training(en) volg je of heb jij gevolgd door de jaren heen en waar zijn deze op gericht?

Het begon met het volgen van een programma-opleiding aan Hogeschool INHOLLAND Diemen met als afstudeerrichting Informatietechnologie. Binnen het onderwijsprogramma zijn we getraind om te coderen en hebben we kennis gemaakt met Object Oriënteer Programming, zoals Java, C3 en Python. Daarnaast volgde ik een trainingsprogramma voor het beheren van Cloud platform solution provider, bekend als CDP en geleverd door Cloudera. Naast het versterken van mijn ervaring volgde ik ook het Kubernetes Certified Application Developer (CKAD) trainingsprogramma.”

Kan je wat meer vertellen over de ervaring die je tot nu toe hebt opgedaan?

Ik heb 10 jaar ervaring in het beheren van IT-infra voor kleine tot middelgrote bedrijven en ik heb 7 terugkerende klanten geholpen bij het ondersteunen van hun IT-behoeften. Als Systeembeheerder onderhield ik nauw contact met mijn klanten en rapporteerde ik hoe hun IT vorderde. Toen ik Senior Systeembeheerder werd, hield ik toezicht op andere stagiaires en trainde ik hen in het bieden van de meest behulpzame ervaring aan onze klanten.”

Sinds 2020 heeft hij het initiatief genomen om uit zijn comfortzone te stappen en zich bij het DevOps-team aan te sluiten als DevOps Engineer. Bagus heeft gezien dat de IT-markt sterk is uitgegroeid tot een containerezied platform en zou zijn expertise op dit gebied uitbreiden. Om de sprong te accommoderen heeft Bagus een trainingsprogramma gevolgd voor Kubernetes Certification (CKAD) en Managing Cloud Data Platform (CDP Admin).

Wat vind jij echt leuk aan dit vak?

Werken bij mijn vorige werkgever was een absolute droom. Ik kon me aansluiten bij het DevOps-team dat gespecialiseerd is in het dataplatform en dacht dat ik daar in de nabije toekomst zou zijn.

We hadden speciale voordelen, zoals een wandeling in het bos na de lunch om van onze pauzes te genieten en onze geest op te frissen en elkaar beter te leren kennen. Hoe geweldig het ook was, de sfeer was me iets te gedwongen. Ik ben klaar om iets nieuws te proberen waar ik mezelf echt kan bewijzen en kan groeien als DevOps Engineer en daarom kijk ik ernaar uit om mijzelf verder te ontwikkelen bij Vattenfall.

Hoe was het voor jou om de overstap te maken van Systeem-/ Netwerkbeheer naar DevOps?

Binnen het DevOps-team ben ik begonnen om basisticketing af te handelen, vergelijkbaar met de helpdesk. Ik moest eerst duiken in Linux-systemen, bash-scripting en Python. Docker-image opvoeren, wijzigingen in de beveiliging aanpassen, volumes onderhouden en systeemlogboeken bewaken. In het begin had ik geen tijd voor daadwerkelijke automatisering, ik concentreerde me op het leren en analyseren van de infrastructuur. Dit alles terwijl ik basisintegratie, codering leerde en na een paar maanden automatisering begon te ontwikkelen om het standaardwijzigingsverzoek te vergemakkelijken, het maken van implementatie voor zakelijke applicaties te automatiseren met Ansible. Sindsdien draait alles om het spoel- en herhaalproces om het aanstaande project aan te pakken.

Waar haal je de meeste voldoening uit in jouw rol als DevOps Engineer?

DevOps doorbreekt barrières tussen organisatorische functies die bekend staan als werken in silo’s. Wat dit betekent, als DevOps zijn we eigenaar van het hele proces, zowel vanuit het ontwikkelingsperspectief als de operaties. Hierdoor kan je  een gecoördineerde zakelijke focus toepassen bij het op hoge snelheid leveren van applicaties en services. Hier haal ik het meeste voldoening uit.

Hoe ervaar jij de begeleiding door Status Pro?

Mijn ervaring met Status Pro was geweldig, de begeleiding was perfect en de geboden ondersteuning was uitstekend. Over het algemeen heeft het mijn communicatieve vaardigheden en mijn zelfvertrouwen verbeterd.

Waar zou jij je graag nog in verder willen ontwikkelen binnen de IT?

In mijn laatste baan werkte ik met een containerplatform dat werd ondersteund door Cloudera Stacks en dat ging me goed af. Veel andere bedrijven gebruiken echter andere oplossingen om hun containerplatform te beheren, dus ik kom op dit gebied een beetje tekort. Ik denk dat het leren van een ander containerplatform zoals, Kubernetes echt van vitaal belang is in de DevOps-markt. Dus ik heb gewerkt aan het oefenen en opfrissen van enkele van de beste praktijken voor het werken met Kubernetes, zodat ik mijzelf hierin verder kan ontwikkelen.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

Oefen je codering! Leer je huidige omgevingtopologie, applicatie-stacks, bouwpijplijnen, basis cloudarchitectuur, basis JSON/Yaml/Jinja, Python, Bash, Powershell en configuratiebeheer zoals Saltstack/Ansible. Volg online cursussen zoals Udemy, kijk op materialen die beschikbaar zijn op YouTube en wees niet bang om Google te gebruiken. Stackoverflow is je volgende beste vriend tijdens de leerperiode.