BLOG

20200612-STATUSPRO-79

ICT-talent, wie leidt hen op?

De vraag naar ICT-professionals neemt steeds meer toe. In het eerste kwartaal van het jaar 2021 werden maar liefst 53.313 vacatures bekendgemaakt. Volgens het UWV is er geen andere beroepsgroep waar de krapte zo nijpend is als de ICT. Ongeveer zeven op de tien ICT-vacatures zijn moeilijk vervulbaar. Het is duidelijk dat er meer ICT-talent op de markt moet komen, maar wie leidt het nodige talent op? In dit artikel verkennen wij verschillende manier waarop ICT-talent getraind kan worden.

In welke sectoren zijn ICT’ers het hardst nodig
Het is vanzelfsprekend dat de IT-sector het hardst op zoek is naar ICT-talent, maar door de digitalisering van de samenleving zie je de vraag naar ICT’ers ook in andere sectoren groeien. Andere sectoren die veel vacatures voor ICT-professioneel online zetten, zijn transport en opslag, gevolgd door kunst, amusement en recreatie. Daarnaast is ook de maakindustrie volop op zoek naar ICT’ers.

In Nederland is de Software Ontwikkelaar/Programmeur de meest gezochte ICT-baan. In het eerste kwartaal van het jaar 2021 werden hier ruim 26.000 vacatures voor uitgeschreven. De nummer twee meest gevraagde ICT-functie is die van Systeemanalist en een specialist in cybersecurity. Daar werden 13.779 vacatures voor uitgeschreven. Andere populaire functies zijn die van Netwerk- en Systeem Administrator (4.611 vacatures) en ICT-support-rollen (4.284 vacatures). Opvallend is dat de ICT-arbeidsmarkt vooral zoekt naar starters. Maar liefst twee op de vijf vacatures zoekt ICT’ers met nul tot twee jaar werkervaring.

Waar is IT-talent te vinden
Net als in de meeste sectoren zijn de mbo-scholen, hogescholen en universiteiten de grootste bronnen van kwalitatieve talent. Deze scholen bieden een breed aanbod van trajecten waar studenten zich in kunnen ontwikkelen binnen de IT-sector. Sommige studenten kunnen in hun 2e of 3e jaar al als freelancers projecten uitvoeren om werkervaring op te doen. Steeds meer scholen proberen dit ook te stimuleren door samen te werken met bedrijven die daarvoor openstaan.

IT Academy
Een andere manier waarom ICT’ers kunnen ontwikkelen is via een ‘academy’. Een voorbeeld hiervan is de ‘IT Academy’. De ‘IT Academy’ verzorgt onder andere het omscholingstraject ‘Make IT Work’. In dit traject krijgen de studenten de eerste vijf maanden voltijds onderwijs, daarna worden zij voor een half jaar gedetacheerd bij techbedrijven. Het eerste halfjaar werken de studenten vijf dagen in de week en hebben zij één dag per maand les. Ook worden de studenten al betaald voor hun werkzaamheden. Deelnemers van zo’n traject zijn vaak mensen die wat ouder zijn, werkloos of toe zijn aan een carrièreswitch.

Hoe bedrijven ICT-talent opleiden
Bedrijven trekken graag de portemonnee om nieuwe krachten te vinden. Onderwijsinstellingen zoals de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool van Amsterdam en Hanzehogeschool Groningen hebben snelle omscholingstrajecten opgericht die deels betaald worden door het bedrijfsleven.

Een voorbeeld hiervan is het softwarebedrijf AFAS. Dit bedrijf is gestart met de hbo-opleiding ‘Bedrijfskundige Informatica’ tot ‘AFAS Succes Beheerder’. Hiermee wil het bedrijf meer technische en gerichtere opgeleide medewerkers creëren dan er momenteel uit de schoolbanken komen.

Studenten krijgen hier een fulltime IT-bootcamp van drie maanden en beginnen direct met het opdoen van werkervaring en eindigen de opleiding met baangarantie. Een dag per week blijft daarnaast gereserveerd voor het volgen van onderwijs.

Ook bij Status Pro proberen wij ICT-talent te ontwikkelen, van Netwerkbeheerder tot aan DevOps Engineers. Dit doen wij door professionals te begeleiden in een traject waarbij we samen een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen en verschillende opleidingsmogelijkheden verkennen. Hierbij geven we de ICT-professional de kans om certificaten te behalen, van CCNA tot aan Microsoft. Naast het behalen van certificaten bieden we de professional de mogelijkheid om ervaring op te doen door hen te detacheren bij diverse techbedrijven en bedrijfsomgevingen die goed bij de professional past. Zo was Peter Visser in 2020 de eerste gedetacheerde Network Engineer bij Arriva. Na maar liefst negen jaar werkzaam te zijn geweest als Netwerkbeheerder bij de Koninklijke Luchtmacht, verruilde hij de vliegbasis in voor een Enterprise omgeving, Arriva. Zo wist hij zijn kennis op een hoger en technisch niveau toe te passen. Na een succesvolle detacheringperiode van 1 jaar, trad Peter vast in dienst bij Arriva en is hij tot op heden met veel enthousiasme daar werkzaam.

Naast Peter sloot ook Manon van Keeken zich aan bij Status Pro. Manon van Keeken was tijdens haar mbo-opleiding in ICT de eerste vrouw die binnen vijf jaar haar diploma behaalde. Hierna studeerde ze door en behaalde ze begin 2020 haar hbo-diploma en als kers op de taart ook nog eens haar CCNA certificaat met behulp van Status Pro. Na deze prestaties werd Manon voor één jaar lang  gedetacheerd bij één van de meest invloedrijke organisaties die zich richt op gezondheid en een veilige leefomgeving. Tot op heden is ze hier nog steeds in dienst.

Ook Gregory Craane helpen we momenteel bij zijn ontwikkelingen binnen de IT-branche. Gregory is sinds september 2021 in dienst bij Status Pro en wordt momenteel gedetacheerd bij de Universiteit Leiden. De afgelopen drie jaren heeft Gregory zich weten te ontwikkelen tot een veelzijdige Engineer waarbij hij diverse Windows servers heeft ingericht en virtuele servers in Hyper-V heeft opgezet. Gregory heeft de ambitie om door te groeien in de rol van een DevOps Engineer. Status Pro helpt hem hierbij door hem te koppelen aan de juiste omgeving en projecten. In zijn huidige projectomgeving bij de Universiteit Leiden gebruiken ze Linux en dit helpt Gregory om verbindingen te leggen naar de DevOps oplossingen. Zijn verwachting zijn dat meer dan 50% van de Nederlandse markt, op IT-gebied, binnen 5 jaar overweegt de DevOps methodiek toe te passen binnen hun bedrijfs- of infrastructuur. Voor die tijd zorgt Status Pro ervoor dat Gregory een kundige DevSecOps is die voor elk type bedrijf wel iets kan betekenen, nationaal of internationaal!

Connecting Talent with Opportunity
Ook benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen bij één van onze eindklanten? Of ben jij juist op zoek naar professionals binnen de IT? Neem dan contact op via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-853292.

Bron: (Computable, de Ondernemer)

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media