BLOG

20220405-STATUSPRO-16
20220405-STATUSPRO-12

IT-talent werven uit het buitenland, Waar let je op?

Volgens het UWV heeft het tekort aan ICT’ers nieuwe pieken bereikt. Dit dwingt bedrijven het talent elders te zoeken. Werkgevers doen steeds meer verhaal op het buitenland voor ICT-talent. Uit het werkgeversonderzoek van de UWV blijkt dat maar liefst een vijfde van alle werkgevers in de ICT-sector personeel werft uit het buitenland om moeilijk vervulbare vacatures te vervullen.

Het is echter niet zo dat het zoeken in het buitenland garantie geeft op het vinden van ICT’ers. Zeker in de westerse wereld is het tekort aan IT’ers een uitdaging. Er zijn natuurlijk een aantal landen en gebieden dat minder aantrekkelijk is om in te werven. In Australië en de Verenigde Staten liggen de salarissen bijvoorbeeld enorm hoog. Maar zeker in landen met lagere inkomens, maar met wel goed opgeleid personeel, zit talent dat wel wil. Bijvoorbeeld in Afrika, Oost-Europa, Azië, India en Zuid-Amerika.

Wat maakt Nederland aantrekkelijk voor kennismigranten?
Nederland kenmerkt zich met een stabiliteit en veilige omgeving waardoor mensen besluiten hier naartoe te verhuizen. Uit een onderzoek met 300 kennismigranten in Nederland, is gebleken dat er specifiek voor Nederland wordt gekozen omdat er in Nederland goed Engels wordt gesproken en er een prettige werk-privébalans is. 46% kiest voor Nederland omdat hier goed Engels gesproken wordt en 45% vanwege de werk-privébalans.

Hoog opgeleide immigranten uit het buitenland, ook wel kennismigranten genoemd, hebben verschillende redenen om over de grens te werken. Maar liefst 46% van de mensen kiest voor een internationale carrière, omdat ze zichzelf als “wereldburger” zien. Daarmee is dat de belangrijkste reden om over de grens te gaan werken, gevolgd door avontuur (35%) en dat er niet genoeg perspectief of kansen zijn in het thuisland (34%). Politieke redenen, veiligheid en vrijheid is voor 20% een reden om in het buitenland te gaan werken.

Werven over de grens kan zeker helpen om meer werknemers binnen het bedrijf te krijgen, zeker als bedrijven ervoor kiezen om nieuw talent aan te trekken. Het kan bijdragen aan het deels oplossen van het tekort aan IT’ers, maar een volledige oplossing is het niet. Dit omdat er in veel andere landen evengoed schaarste is. Er wordt dus ook flink geconcurreerd met andere bedrijven die in het buitenland talent zoeken. Hiernaast zijn er 4 uitdagingen om voor te waken wanneer men in het buitenland talent zoekt.

Uitdaging 1: goedkeuring krijgen
Kennismigranten van buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte hebben een verblijfsvergunning nodig om hier te mogen werken, daarnaast moeten zij een minimum bedrag per maand verdienen. Bedrijven die buitenlandse werknemers willen aannemen die niet als kennismigrant gezien worden, moeten bovendien bewijzen dat er geen werknemers binnen de Europese Unie te vinden zijn voor dit werk.

Uitdaging 2: het juiste niveau
Wanneer men in het buitenland zoekt, krijg je al snel te maken met junioren. De meeste bedrijven willen echter mensen met ervaring. Maar seniors in Nederland gaan veel vaker freelancen. Er is dus helaas geen simpele oplossing hiervoor dan de junioren een kans geven.  De markt vraagt misschien wel meer om seniors, maar je moet het vaak doen met juniors. Daarnaast komt er een vergrijzingsgolf aan, dus kennisoverdracht van seniors aan juniors is heel belangrijk.

Uitdaging 3: settelen en onboarden
Wie dan uiteindelijk een werknemer gevonden heeft, krijgt vervolgens te maken met de onboarding. De kennismigrant moet hier komen wonen en werken. Dit komt met onvermijdelijke complicaties en eist van de kennismigrant dat hij/zij goed aanpassingsvermogen heeft. Hij/zij krijgt bijvoorbeeld te maken met een volledig nieuwe cultuur en nieuwe normen en waarden.

Uitdaging 4: het woningtekort
Wat men ook voor moet waken is het woningtekort in Nederland. De kennismigrant moet een plek hebben om te verblijven. Het bedrijf moet in dit geval de kennismigrant ondersteunen in het vinden van een woning en dit blijkt niet eenvoudig te zijn. Zo moet men minimaal zes maanden in Nederland wonen en werken om aanspraak te kunnen maken op een hypotheek. Dit dwingt de meeste kennismigranten te starten in een huurhuis in de vrije sector.

Benieuwd naar hoe Status Pro helpt bij deze uitdagingen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media