BLOG

Vacature content (3)

Microsoft Mesh: de nieuwe toekomst voor vergaderingen?

Meerdere mensen hebben wel eens termen als ‘metaverse’, ‘web3’, ‘NFT’ etc. voorbij horen komen. Recentelijk heeft Microsoft hun zogeheten ‘metaverse’ geïntroduceerd, namelijk Microsoft Mesh.

Met Microsoft Mesh gaat de manier waarop wij vergaderen en samenwerken fundamenteel veranderen. Hiermee is het mogelijk om virtuele werelden te maken in de metaverse waar je met je eigen avatar jezelf kan presenteren in Teams.

Voor velen zal dit nog te futuristisch klinken, maar de technologische ontwikkelen gaan sneller dan je wellicht denkt. Microsoft Mesh kan het bijvoorbeeld makkelijker maken om virtueel samen met elkaar te werken. Denk dan aan iemand die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Het is met deze technologie mogelijk om “fysiek” naar hetzelfde te kijken. Ook biedt het de mogelijkheid om de complete organisatie virtueel met elkaar te verbinden of om bijvoorbeeld hele onboarding trajecten uit te voeren.

Om gebruik te kunnen maken van de Microsoft Mesh technologie heb je een device nodig die het ondersteunt en dit kan met een HoloLens 2, VR headset, mobiele telefoons, tablet en Pc. Momenteel is Microsoft Mesh alleen nog beschikbaar in een beperkte gratis preview. Tijdens de preview kun je de Mesh-app op de HoloLens proberen. In de loop van dit jaar wordt er verwacht dat de overige devices beschikbaar worden gesteld voor Microsoft Mesh.

Het leukste is natuurlijk een VR Headset en/of de HoloLens2. Dit zorgt ervoor dat je echt een ‘immersive experience’ krijgt waarbij de digitale wereld en echte wereld samen tot één komen.

Alle Sci-fi films en series die je wel eens hebt gezien komt tot werkelijkheid. Je moet je voorstellen dat je een VR bril opdoet en je, met een collega die aan de andere kant de wereld is, kan kijken naar hetzelfde digitale object zo midden in je woonkamer. En dit terwijl je de avatar van jouw collega ziet. Ook zullen ze ervoor zorgen dat het mogelijk is dat je een real-time presentatie van jezelf kan voortonen!

Je zal nu vast wel denken: tof allemaal dat dit kan! Maar voorlopig hangt er wel een behoorlijke prijskaart aan vast. Zoals eerder is aangegeven, moet je beschikken over de juiste hardware om hier gebruik van te kunnen maken. Een HoloLens 2 zit al gauw boven de €3.000,-. Een optimaal geschikte VR headset die compatible is met Mesh zit ook zal snel boven de €800,-. Niet te vergeten dat je voor sommige VR headsets een hele goeie pc voor nodig hebt. Maar het wordt wel steeds meer en meer toegankelijker voor normale kopers om hierin te stappen en niet alleen grote corporate bedrijven/instanties.

Zou jij je laten vertegenwoordigen door een 3D-Avatar in online vergaderingen? Status Pro wel! Wij als Intermediair kunnen Microsoft Mesh gaan inzetten om het eerste en tweede gesprek te faciliteren, waarbij je toch het gevoel heb dat je bij elkaar in dezelfde ruimte zit. Daarnaast zien wij de mogelijkheid in om deze technologie in te zetten voor het faciliteren van onboarding trajecten intern en bij onze klanten.

Bron: Bryan Wilson en Microsoft