BLOG

Processed with VSCO with hb2 preset

Ontwikkelen tot een DevOps Engineer: Gregory Craane vertelt

Gregory Craane (25) is sinds september 2021 in dienst bij Status Pro en wordt momenteel gedetacheerd bij de Universiteit Leiden. De afgelopen drie jaren heeft Gregory zich weten te ontwikkelen tot een veelzijdige Engineer waarbij hij diverse Windows servers heeft ingericht en virtuele servers in Hyper-V heeft opgezet. Daarnaast is hij verantwoordelijk geweest voor het installeren en beheren van de Citrix-omgeving, Windows server 2012 en 2016. Verder heeft Gregory Powershell tools/ commands geschreven die hij tot op heden nog steeds gebruikt en beheerst hij Python én C# scripting.

Gregory heeft de ambitie om door te groeien in de rol van een DevOps Engineer. In zijn huidige projectomgeving bij de Universiteit Leiden gebruiken ze Linux en dit helpt Gregory om verbindingen te leggen naar de DevOps oplossingen. Benieuwd naar hoe een dag uit het leven van Gregory Craane eruitziet? Lees het onderstaande interview!

Sinds november 2021 word jij gedetacheerd en ben jij onderdeel van een project bij de Universiteit Leiden. Hoe is het om bij deze organisatie werkzaam te zijn?
Het is een grote organisatie met veel verschillende faculteiten die allemaal hun eigen visie hebben over hoe zij hun faculteit het beste kunnen bedienen. Hierdoor leer je snel te schakelen en hoe het is om binnen één bedrijf verschillende richtingen te hebben die uiteindelijk toch weer bij elkaar komen qua visie.

Wat spreekt je aan in jouw werkzaamheden bij de Universiteit Leiden?
Universiteit van Leiden is natuurlijk de oudste universiteit van Nederland. Hierdoor zijn hun werkzaamheden en technieken, die toegepast worden, al aardig up-to-date en leunt het tegen de principes van het bedrijfsleven aan. Het gevolg daarvan is dat je altijd wel de vragen kunt stellen zoals: Hoe kan dit beter of hoe kunnen wij dat versnellen?

Met welke ontwikkelingen heeft de Universiteit Leiden mee te maken momenteel op ICT-vlak?
De grootste ontwikkeling is een datacenter bijbouwen zonder onderbreking van de huidige werkzaamheden om zo langzaam de oude DC uit te schakelen en over te schakelen naar de nieuwe hardware.

Je hebt de ambitie om door te groeien in een rol van een DevOps Engineer. Hoe helpt dit project jou hierbij?
Het migreren, opzetten en monitoren van de infra is één van de taken die hoort bij de werkzaamheden van een DevOps Engineer. Denk aan het automatiseren van de virtual machines waarop de backups worden gemaakt of het automatiseren van bijvoorbeeld een loadbalancer wanneer een server cluster uitvalt.

Ook het automatiseren van machines of deployment van machines en software die in de DC zouden draaien, kan volledig door een DevOps methode versneld worden.

Op welke manier kan jij een organisatie al helpen die overweegt om de DevOps methodiek in te passen?
Het ligt natuurlijk aan de vraagstukken die een klant heeft. DevOps is een manier van werken en wat het eigenlijk doet, is met bestaande tools problemen oplossen door stukken van het probleem bijvoorbeeld te automatiseren of te vergemakkelijken. Dat kan zijn: in één keer 100 machines in de cloud opleveren als de vraag naar hardware meer wordt (bijvoorbeeld bij het streamen van muziek of video’s) of een hybride omgeving bouwen, waarbij de on premise omgeving de master is en de cloud infra de ‘slave’. Valt de ‘master’ (on prem) omgeving weg, dan wordt alles ‘geloadbalanced’ naar de cloud zonder dat men onderbreking ondervind.

Het kan ook als een stukje kostenbesparing gebruikt worden. Een on premise omgeving naar de cloud verplaatsen, zorgt ervoor dat er niet alleen minder beheerders nodig zijn om dezelfde infra te beheren, maar ook de stroomkosten zullen voor een groter gedeelte wegvallen omdat het nu in de cloud leeft. Voor beheerders wordt het werk ook makkelijk doordat zij veel minder bezig zijn met configuraties bouwen, testen verifiëren etc. en meer kunnen gaan richten op hoe zij de infra verbeteren. Het monitoren van de hardware wordt een stuk minder belangrijk doordat dit weggelegd is voor de cloud provider.

Waarom moet een organisatie met jou in zee gaan als DevOps Engineer?
Mijn voordeel is dat ik al kennis heb van: frontend, backend, networking, systeembeheer (Windows/Linux) en Applicatiebeheer. Ook ben ik goed in bruggen bouwen, luisteren en inleven in de klant zijn problemen. Daarnaast kan ik alles wat in een gesprek wordt benoemd, omzetten naar documentatie (functioneel ontwerp, technisch ontwerp, ERD, Plan van Aanpak) wat in het development proces (DevOps) gebruikt kan worden om de workload te versnellen/verlichten/automatiseren.

Wat zijn verder jouw verwachtingen in jouw loopbaan?
Mijn verwachting is dat meer dan 50% van de Nederlandse markt, op IT-gebied, binnen 5 jaar overweegt de DevOps methodiek toe te passen binnen hun bedrijfs- of infrastructuur. Voor die tijd wil ik een kundige DevSecOps zijn die voor elk type bedrijf wel iets kan betekenen, nationaal of internationaal!

Connecting Talent with Opportunity
Ook benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen bij één van onze eindklanten? Of ben jij juist op zoek naar professionals binnen de IT? Neem dan contact op via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-853292.

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media