BLOG

20220405-STATUSPRO-70
20220405-STATUSPRO-44

5 Tips voor het solliciteren na een carrière pauze

Het opbouwen van een succesvolle carrière gaat zelden in een stijgende lijn. Hier zijn verschillende redenen voor. Denk aan gelukkige momenten zoals de geboorte van een kind of minder fijne situaties zoals het verwerken van een burn-out. In beide gevallen kan er een onzeker gevoel hangen wanneer je besluit weer te gaan werken. Daarom delen wij in dit artikel verschillende tips om de kans op succes te vergroten na een pauze in je loopbaan.

  1. Bouw zelfvertrouwen op

Een belangrijke drijfveer voor onzekerheid bij het herintreden is een laag zelfvertrouwen. Tijdens je afwezigheid is er namelijk veel veranderd in je werkomgeving. Het is daarom vanzelfsprekend als dit een onzeker gevoel opwekt.

Om de zelfvertrouwen op te bouwen is het van belang om te weten waar je kwaliteiten liggen. Dit kan houvast beiden wat resulteert in een flinke dosis zelfvertrouwen. Weet je niet meer waar je goed in bent of twijfel je over je goede eigenschappen? Neem dan de tijd om online trainingen en cursussen te volgen die hier meer inzicht in geven

  1. Kennis bijspijkeren

De arbeidsmark is gevoelig voor verandering. Functies en de bijbehorende werkzaamheden veranderen voortdurend. Daarom is het belangrijk om jezelf te informeren over de sector waar je in werkt. Ga in gesprek met oud-collega’s en vakgenoten en stel vragen over de veranderingen tijdens je afwezigheid.

Lees tevens zorgvuldig vacatures en functiebeschrijvingen. Aan de hand daarvan kun je ook goed bepalen of uw kennis nog voldoet. In het geval dat je teveel achterloopt, is het verstandig om je eerst te laten bijscholen voor je begint met solliciteren. Dit initiatief laat tijdens het solliciteren ook zien dat je echt gemotiveerd bent om terug te keren.

  1. Wat heb je te bieden?

Veel werkzoekenden die er tussenuit zijn geweest bedenken vooraf wat ze willen, bijvoorbeeld extra flexibiliteit in het werkschema of de hoogte van het salaris. Maar belangrijker is het om te weten wat jijzelf te bieden hebt. De rest volgt dan meestal vanzelf. Neem vooral de tijd om uit te zoeken of het werk dat je vroeger deed nog bij je past, of dat het misschien tijd is voor iets anders.

  1. Wees zichtbaar

Het is belangrijk om te laten weten dat je opzoek ben naar een nieuwe uitdaging. Bel ex-collega’s, update je LinkedIn-pagina en laat vrienden en familie weten wat voor een baan je zoekt. Reageer op passende vacatures en probeer ogen en oren open te houden. De kans op een baan komt namelijk vaak uit een onverwachte hoek.

  1. Update je cv

Het idee dat je de afgelopen tijd geen betaald werk hebt gedaan kan het gevoel wekken dat jouw cv niet is geüpdatet of aangevuld. Dit hoeft niet het geval te zijn. Heb je in de tussentijd vrijwilligers werk gedaan of cursussen gevolgd? Aarzel niet om deze ervaringen toe te voegen aan je cv.

Benieuwd naar hoe Status Pro jou hierin kan ondersteunen? Bekijk de vacatures op de site of neem vrijblijvend contact op met ons!