BLOG

pexels-antoni-shkraba-4348401
pexels-magda-ehlers-1586951

Het positieve effect van hobby’s op je CV

Bij het maken van een CV wil men vaak professioneel overkomen. Dit kan soms resulteren in een statisch en onpersoonlijk CV. Het is echter de moeite waard om hobby’s en interesses op jouw CV te zetten. Je vrijetijdsbestedingen kunnen jou helpen in een sollicitatie en/of op de werkvloer. Hobby’s zijn activiteiten wat men met plezier doen. Meestal krijgt een werkgever of Recruiter door vrijetijdsbesteding ook een idee wat voor persoon de sollicitant is. De sollicitant laat daarmee de mens achter de zakelijke details zien en geeft het CV meer persoonlijkheid. In deze blog bespreken we welke hobby’s jij het beste kunt vermelden.

Het benoemen van je hobby’s op je cv is niet verplicht. Wel is het van belang dat de hobby’s en interesses die je wil benoemen in lijn staan met hoe jij jezelf wil representeren. Welke hobby’s vermeld je wel en welke niet?

Hieronder staan een aantal hobby’s die hier een goed voorbeeld van zijn:
– Sporten
– Vrijwilligerswerk
– Teken & schilderen
– Reizen
– Koken en tuinieren
– Talen
– Lezen

Sporters maken een dynamische, fitte en gezonde indruk. Vooral duursporten zoals hardlopen, wielrennen, roeien, zwemmen, marathons lopen of triatlons suggereren dat de sollicitant niet snel opgeeft. Oftewel, een sport waar veel doorzettingsvermogen nodig voor is. Daarbij geven teamsporten juist aan dat een sollicitant goed kan samenwerken.

Mocht je in je vrije tijd bijvoorbeeld vrijwilliger zijn in het bestuur van een vereniging is het ook handig dit te benoemen in het CV. Het laat namelijk zien dat je baatzuchtig bent. Je weet dus in het belang van de ander te werken.

Sollicitanten die in hun vrijetijd aan kunst doen, denk bijvoorbeeld aan tekenen en schilderen, wekken de indruk dat ze creatief zijn. Dit maakt het ook een goede hobby om te benoemen in jouw CV.

Tevens kunnen hobby’s gebruikt worden om karaktereigenschappen uitbeelden. Koken en tuinieren zijn hobby’s die vaak worden uitgevoerd door mensen met een zorgend karakter. Is reizen hetgeen wat jou interesseert? Dan heb je waarschijnlijk interesse in andere culturen of ben je avontuurlijk ingesteld. In het geval dat je aan een denksport zoals schaken doet, kun je concluderen dat je strategische interesses bevat. Het leren van andere talen kan indruk wekken dat je ijverig en/of ambitieus bent.

Echter zijn niet alle hobby’s goed om te benoemen. Sommige hobby’s komen niet goed over of wekken juist de indruk dat ze in de weg kunnen zitten van het functioneren. Een goed voorbeeld hiervan is het gokken, kansspelen of naar het casino gaan. Dit kan namelijk de indruk wekken dat de sollicitant gok verslaafd is. Het doen aan extreme sporten kan ook onschuldig zijn. Toch is de kans op blessures vrij hoog bij zulke sporten en kan het de werkgever afschrikken. Andere hobby’s die je het beste op een CV kan vermijden zijn:
– Vrouwen / mannen versieren – Een werkgever zou de indruk kunnen krijgen dat je dit ook op de werkvloer toepast.

– Pikante hobby’s zoals paaldansen – In het geval dat dit niet van toegevoegde waarde zal zijn kan dit een werkgever een verkeerde indruk geven.

– Het spelen van videogames – Net zoals bij het vorige punt is het belangrijk dat je goed de afweging maakt of dit van toegevoegde waarde zal zijn. Een game zoals World of Warcraft vereist bijvoorbeeld strategisch inzicht. Echter is het algemeen bekend dat gamen verslavend kan zijn. Hierdoor is het nog belangrijker dat je stil staat bij de toegevoegde waarde.

Verder komt het voor dat sollicitanten hobby’s benoemen die eigenlijk geen hobby’s zijn. Een goed voorbeeld hiervan is samen tijd doorbrengen met je gezin. De activiteiten die je samen met je gezin uitvoert kunnen daarbij wel worden gezien als hobby.

Hoe kan een sollicitant hobby’s en interesses op het CV vermelden
Als je de juiste hobby’s selecteert voor de baan waarop je solliciteert, kunnen ze zeker waarde toevoegen aan jouw CV. Juist als je net start op de arbeidsmarkt is het relevant om jouw CV wat “op te vullen” én persoonlijker te maken met hobby’s en interesses. Dit hoeft niet gelijk een hele lijst te zijn. Ongeveer vier hobby’s en interesses is voldoende om te vermelden. Voeg de hobby’s en interesses afzonderlijk, in kernwoorden en onderaan het CV toe voor een overzichtelijke weergave.

Bij Status Pro helpen wij professionals aan hun volgende stap in hun carrière. Benieuwd wat wij voor jou kunnen beteken? Bekijk de vacatures op de site of stuur vrijblijvend jouw CV naar ons op.

Bron: CV.nl