BLOG

20210614-STATUSPRO-29

Tips voor een sterke motivatiebrief

Een motivatie brief wat is dit precies? Het komt regelmatig voor dat er bij een vacature wordt gevraagd om een cv en een begeleidende brief, vaak aangeduid als motivatiebrief of sollicitatiebrief. In een motivatiebrief staat specifiek omschreven waarom jij een geschikte match zou zijn voor de baan of stage die openstaat. In dit document lees je 5 belangrijke tips om jouw motivatiebrief samen te stellen!

Opbouw
Voordat we het gaan hebben over de tips is het belangrijk dat je weet hoe je een motivatiebrief opbouwt. Met de volgende stappen zorg je voor een duidelijke structuur in je motivatiebrief:

– Zet je naam en contactgegevens bovenaan de pagina gevolgd door de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft;
– Hieronder schrijf je de plaats en datum. Eventueel kun je ook nog het onderwerp van de brief omschrijven;
– Dan volgt de aanhef van de brief. Zorg ervoor dat je weet aan wie je de brief richt, dan is de kans op succes namelijk meteen een stuk groter;
– De motivatiebrief zelf begin je met een opvallende openingszin waarin de sollicitant zichzelf voorstelt en de aandacht van de lezer wekt;
– In het middenstuk vertel je vervolgens waarom de functie en de organisatie bij je past;
– Tot slot schrijf je een sterke afsluiting waarin je aangeeft dat je graag je brief en cv persoonlijk toelicht.

Met deze structuur bewaar je het overzicht en maak je het voor de lezer makkelijk om te navigeren door je brief heen. Nu de structuur duidelijk is gemaakt volgen er 5 tips waarmee je de lezer kan overtuigen van jouw kennis en karakter.

Jezelf voorstellen
Bij het voorstellen van jezelf is het belangrijk dat je het kort en krachtig houdt.

–  Vertel kort wie je bent
–  Schets een beeld van jezelf aan de hand van je werkervaring en opleiding.
–  Beperk hierbij je tekst tot 1 of 2 zinnen. Hiermee zorg je ervoor dat je het belangrijkste vertelt.

Bijvoorbeeld:
Mijn naam is X en ik werk als onderzoeker bij organisatie Y. Ik krijg ontzettend veel energie als ik me volledig kan vastbijten in een interessant onderzoek met betrekking tot Z.

Wees proactief
Laat duidelijk genoeg zien hoe het bedrijf kan profiteren van je achtergrond en vaardigheden. Het is niet de bedoeling dat je hier je verantwoordelijkheden gaat benoemen. Dit is een fout die namelijk vaak wordt gemaakt. Maak het concreet en tastbaar. Dit kan je doen door gebruik te maken van cijfers, percentages en jaartallen. Als je bijvoorbeeld weet dat een organisatie opzoek is naar een goede verkoper, dan kun je makkelijker een wow-effect creëren door harde cijfers te noemen.

Bijvoorbeeld:
De verkoopdoelstellingen van afdeling X zijn met meer dan 20% overschreden in 2019.

Praat over je netwerk
Je netwerk inzetten kan een goede manier zijn om vertrouwen te winnen. Via je netwerk kom je het makkelijkst aan een nieuw baan. Het is ook belangrijk dat je weet voor wie je de brief schrijft. Ook dit wekt vertrouwen. Zorg dus voor een correcte aanhef van je brief.

Toon je ambitie
Mensen met ambitie maken vaak meer indruk op een werkgever. Met je motivatiebrief krijg je de kans om te laten zien hoe ambitieus je bent. Naast dat je vertelt over je prestaties in het verleden, kan je ook praten over wat je wil bereiken.

Bijvoorbeeld:
In de toekomst zou ik graag leiding willen geven aan een team van gemotiveerde UX Designers.

Wees proactief
Zorg er voor dat je onder de aandacht blijft bij de recruiter gedurende de gehele sollicitatieprocedure. Dit kan je doen door bijvoorbeeld aan te geven dat je binnen een bepaald termijn zal opvolgen. Dit kan eng zijn, maar vergroot wel de kans om beloond te worden met een baan.

Heel veel succes met het schrijven van je motivatiebrief!

Benieuwd naar wat Status Pro nog meer voor je kan betekenen? Bekijk dan onze vacatures!

Bron: Beaks

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media