BLOG

20220405-STATUSPRO-65

Wanneer kondig je jouw vertrek aan?

Stel je voor, je bent momenteel aan het werk maar hebt behoefte aan een nieuwe uitdaging. Na een tijdje rond te zoeken heb je de ideale vacature gevonden. Je weet het zeker, dit wordt jouw volgende uitdaging. Echter kamp je met het probleem dat je niet weet hoe je dit aan je baas gaat vertellen. Wanneer is het juiste moment?

Gooi nooit je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt; het is een oude wijsheid die volgens de boekjes ook voor banen geldt. Officieel hoef je je huidige leidinggevende pas in te lichten als de papieren bij je nieuwe werkgever zijn getekend. Zo krijg je minder onrust — en minder vragen over hoe het ermee staat. Bovendien voorkom je dat je minder opdrachten krijgt of niet mag meedoen met een training omdat je leidinggevende er al rekening mee houdt dat je weggaat.

Ook volgens de Amerikaanse carrièresite Inc. hangt de beslissing om open te zijn over een sollicitatie af van de bedrijfscultuur en de werkrelatie met de leidinggevende. Ben je meteen persona non grata of neem je afscheid met een goed gevoel? Daar kun je achter komen door op te letten hoe je werkgever reageert als andere medewerkers aanstalten maken om te vertrekken.

Eerlijkheid zorgt voor goede afronding
Toch even checken bij iemand die aan de andere kant van het proces staat. Vertrouwen is het sleutelwoord, vindt Tim van der Hulst. De HR-Manager bij OGD ict-diensten in Delft (1.350 medewerkers) ziet iets meer jobhoppers in zijn sector nu IT’ers schaars zijn. Hij hoopt dat zijn medewerkers het eerlijk aangeven als ze twijfelen of op zoek zijn naar iets anders, dan kan hij vragen hoe dat is te voorkomen. Kan dat niet, dan kunnen ze samen voor een goede afronding zorgen. Tip van de HR-Manager: ‘Voor een werkgever is het heel fijn als iemand een maand langer wil blijven voor een goede overdracht. ‘En de nieuwe werkgever ziet meteen hoe loyaal jij bent.’

Van der Hulst begrijpt dat mensen bang zijn voor een zwakkere positie als ze open zijn over hun sollicitatie, zeker wanneer ze de baan uiteindelijk niet krijgen. Al lijkt hem de kans dat ze snel iets anders vinden groter dan ooit. Voor de achterblijvers is het heel vervelend als iemand opzegt en direct zijn vakantiedagen opneemt. Daarmee maakt een vertrekkende collega zich niet geliefd. Bovendien verkleint hij zo de kans dat hij kan terugkomen. ‘Daar staan werkgevers bij fijne oudgedienden sowieso meer voor open. Laatst is bij ons weer een technisch specialist teruggekeerd.’

Tijd om een vervanger te vinden
Met een abrupt vertrek kan een medewerker zijn huidige werk inderdaad voor het blok zetten. Nu er in bijna alle beroepsgroepen personeelstekorten zijn, zal een nieuwe klantmanager niet meteen klaarstaan. Als een medewerker zijn leidinggevende eerder inlicht, kan die al aan de slag met vervanging. Bovendien hoeft de medewerker geen smoesjes te verzinnen voor zijn sollicitatie-afspraken — voor mensen met een groot geweten een belangrijk punt.

Er is dus veel voor te zeggen om eerder openheid van zaken te geven. Maar als een medewerker niet zeker weet hoe zijn boodschap valt, dan zou ik adviseren om toch maar even te wachten tot het arbeidsvoorwaardengesprek in zicht is.

We are hiring happyholics
Een volgende stap nemen in jouw carrière nemen kan een lastige opgave zijn. Zeker als je niet goed weet waar je moet beginnen. Status Pro brengt organisaties in contact met de juiste professionals! Professionals die streven naar de beste versie van zichzelf, beschikken over ambitie en bereid zijn hard te werken om dit te realiseren, zijn bij ons aan het juiste adres. Herken jij je hierin en ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Intermediair

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media