‘Onderbuikgevoelens’ zijn alles behalve zwak of zweverig. De meerderheid van de topmanagers gaat uit van hun eigen intuïtie als er belangrijke beslissingen moeten worden genomen, zo blijkt uit onderzoek.
Heb je ooit ergens over nagedacht en een heel sterk voorgevoel gehad, dat je gewoon wíst dat het waar was en dat je er veel voor over had om die keuze te maken? Dat je achteraf gelijk bleek te hebben? Bijna iedereen heeft in haar of zijn leven wel een paar van die momenten gekend. Vooral op beslissende momenten kan onze intuïtie krachtig gereedschap zijn.
We leven in een wereld waar ratio op een torenhoog voetstuk staat, waar emoties worden gezien als zwakte en waar beslissingen op basis van intuïtie nauwelijks kan. Het woord intuïtie is overigens afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk weten’: het is een vorm van kennis zonder dat we er bewust over hebben nagedacht.
Nu lijkt besluitvorming op basis van ons ‘zesde zintuig’ behoorlijk inferieur, aangezien we leven in het tijdperk van big data. Maar volgens een Canadees onderzoek onder topmanagers maakt de meerderheid van deze leiders gebruik van zijn onderbuikgevoel als het gaat om het dealen met crises en andere situaties op de werkvloer. Intuïtie blijkt allesbehalve een concept dat is voorbehouden aan zogenaamde zweverige figuren, er bestaat zelfs een neurologische basis voor.
Hoe kan je patronen herkennen?
Het menselijk brein doet niet veel andere dingen dan patronen herkennen en vastleggen. Alle inzichten en observaties uit je verleden, ook wat je niet bewust hebt meegemaakt, liggen vast. Er zijn oneindig veel signalen die je onbewust hebt opgeslagen. Dat is onder meer waar je intuïtie uit put: een levenslang rijk geheugen vol patronen dat het antwoord ként, en daar niet jouw ‘gebrekkige’ menselijke analytische vermogens voor nodig heeft. Als er iets gebeurt of iemand een uitspraak doet, dan scannen je hersenen pijlsnel een persoon of situatie en vergelijken ze die informatie met eerder opgeslagen gevoelens en ervaringen. Dat resulteert in een ‘onderbuikgevoel’.
Het ‘onbewuste denken’, zo noemt bestsellerauteur en spreker Malcolm Gladwell intuïtie in zijn boek Blink: The Power of Thinking without Thinking. Een term die we wellicht gemakkelijker omarmen, schrijft hij, want laat intuïtie ons niet al te snel denken dat we het hebben over irrationele, emotionele reactie? ‘Ik denk dat wat er in die eerste twee seconden gebeurt, volkomen rationeel is. Het is denken – het is gewoon denken dat een beetje sneller gaat en een beetje mysterieuzer werkt dan het soort opzettelijke, bewuste besluitvorming dat we gewoonlijk associëren met denken.’ Overigens is Gladwells boek in het Nederlands gek genoeg wel Intuïtie gedoopt. Wil je meer weten over het boek? klik hier voor een uitgebreid artikel.
Onderbuikgevoel niet goed?
Kreeg je een beetje een vieze smaak in je mond bij het woord onderbuikgevoel? Dat is niet zo gek, want we kennen dat bijna niet anders dan negatief. Maar wist je dat inmiddels wetenschappelijk bewezen is dat onderbuikgevoel letterlijk bestaat? Neurobiologisch onderzoek heeft een complex communicatiesysteem aangetoond tussen de neuronen in ons darmstelsel en ons limbische (oer)brein, dat essentieel is voor onze besluitvorming. Je darmen hebben letterlijk de mogelijkheid om terug te koppelen wat je ‘gevoel’ over iets is. Vandaar dus dat onderbuikgevoel, of in het Engels: gut feeling. Er bestaat zelfs een Nederlandse studie die laat zien hoe proefpersonen die een maand lang probiotica voor gezondere darmflora innamen, betere cognitieve vaardigheden kregen en vrolijker werden.
Bij slim gebruik kan je intuïtie je zeer zeker helpen met het omgaan met anderen, het inschatten van gevaar, het bedenken van oplossingen, het overzien van complexe situaties, het ontwikkelen van je creativiteit en het nemen van beslissingen. De Amerikaanse marine stelde een onderzoek in naar het ontwikkelen van methodes om soldaten in het heetst van de strijd beter gebruik te laten maken van hun intuïtie. Juist doordat je het rationele analytische deel van je brein even buiten spel houdt, kan je intuïtie je dingen vertellen die buiten je gebruikelijke denkwijzen liggen. ‘Intuition will tell the thinking mind where to look next’, luidt een uitspraak van viroloog en uitvinder van het poliovaccin Jonas Salk.
Bron: www.intermediair.nl
Wil je een e-mail ontvangen zodra wij en soortgelijke vacature binnenkrijgen?
Op het moment dat wij een vacature online plaatsen krijg jij hiervan direct en notificatie in jouw e-mail.
Op dit moment geen passende vacature gevonden? Schrijf je in en wij gaan voor jou zoeken!
InschrijvenWij gaan actief voor jou op zoek naar een passende vacature binnen het door jou aangegeven vakgebied.
Plezier in je werk hebben, een uitblinker zijn in jouw vakgebied en constant bijdragen aan een steeds verdere groei.
Wat is momenteel jouw Status? Status Pro brengt organisaties in contact met de juiste professionals met ambitie! In de perfecte wereld komt elke professional op het ideale moment tijdens zijn of haar loopbaan in contact met de werkgever die op dat moment behoefte heeft aan expertise in combinatie met de juiste persoonlijkheid. Wij bieden mogelijkheden die mensen en bedrijven op innovatieve manieren met elkaar in contact brengen. Professionals die er naar streven om de beste in hun vakgebied te zijn, zich steeds verder willen ontwikkelen en bereid zijn hard te werken om de beoogde doelstellingen te behalen zijn bij ons aan het juiste adres.
Over ons