BLOG

20200612-STATUSPRO-31
20210614-STATUSPRO-62
20210614-STATUSPRO-100

Carrière: tips voor een goede voorbereiding op het functioneringsgesprek

Het is weer zo weer, het ene moment in het jaar is aangebroken om het over jouw functionering te hebben binnen de organisatie. Dit blijft voor velen nog altijd spannend en daarom is het van groot belang dat je hierop voorbereid bent. Een functioneringsgesprek is een gesprek waar veel uit te halen valt en waar veel meer in besproken wordt dan alleen jouw beoordeling. Door het als een kans te zien en deze met beide handen aan te grijpen kun je veel profijt hebben van het functioneringsgesprek. Om deze reden hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze. Dit is ook erg belangrijk wanneer je een zinvol gesprek wilt voeren. Een goed begin is om je leidinggevende te vragen welke punten hij of zij wil bespreken. Hier kun je achter komen door er gewoonweg naar te vragen. Ook komt het voor dat bedrijven speciale formulieren hebben die leidinggevenden als leidraad aanhouden. Als je naar deze formulieren informeert krijg je al zicht op de onderwerpen die besproken gaan worden.

Kijk tevens naar jouw functieomschrijving en kijk goed naar alle taken en werkzaamheden die daar worden genoemd. Stel een lijst op met punten waar je het over wil hebben tijdens het gesprek en vergeet deze dan ook niet mee te nemen. Verder is het belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Weet wat je wil bereiken met dit functioneringsgesprek en zorg dat dit voor jouw gesprekspartner ook helder is.

2. Blik terug op de voorgaande maanden
Kijk terug naar de afgelopen tijd, denk aan het laatste evaluatiegesprek en de punten die daaruit kwamen. Heb je deze opgeschreven? Pak ze er weer even bij en ga bij jezelf na of je hier daadwerkelijk aan hebt gewerkt, hier gaat je leidinggevende namelijk ook naar kijken. Zit er iets bij waarvan je denkt dat dit nog wat beter kan, neem dit dan mee het gesprek in, dat laat ook zien dat je kritisch naar jezelf kijkt.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
• Zit ik nog steeds goed op mijn plek?
• Sluit de baan goed aan op mijn motivatie en ambities?
• Wat ging er de afgelopen tijd goed en wat ging er minder goed?
• Hoe ervaar ik de sfeer en kan deze eventueel verbeterd worden?
• Hoe verloopt de samenwerking met de leidinggevende tot nu toe?
• Wat zijn mijn doelen en ontwikkelingspunten voor de komende periode?

3. Tweerichtingsverkeer
Voorkom eenzijdige communicatie tijdens het gesprek. Jij hebt evenveel te zeggen als je leidinggevende en je moet dan ook openlijk kunnen praten over wat je dwarszit. Door actief mee te doen tijdens je functioneringsgesprek voorkom je een eenzijdige beoordeling. Ook laat je meteen zien dat je probeert jezelf te ontwikkelen en dat je niet alleen jezelf denkt maar ook aan de organisatie.

4. Jouw mening telt
Zoals eerder al genoemd moet je open kunnen spreken, net als jouw leidinggevende dat doet. Onthoud dat dit gesprek er is om jou verder te helpen. Jij wordt er beter van als je de knelpunten aankaart, omdat je leidinggevende vaak degene is die jou hiermee het beste kan helpen. Wil jij je graag ontwikkelen binnen het bedrijf en heb je het gevoel dat je dat nu niet kan? Geef het aan! Let er hierbij wel op dat je geen andere collega’s neerhaalt. Het gaat nu namelijk om jou en jouw functioneren, niet om de rest.

5. Maak afspraken
Door concrete afspraken te maken over de zaken die besproken zijn, worden de verwachtingen die je leidinggevende van je heeft overzichtelijker. Door afspraken te maken kun je verwachtingen meetbaar maken en ontwikkelpunten vaststellen. Daarbij is het prettig om concrete doelen te hebben zodat je eraan kan werken en het achteraf inzichtelijk is of je deze behaald hebt.

Connecting Talent with Opportunity
Status Pro staat altijd voor jou klaar. Ben jij benieuwd naar wat wij voor jouw carrière kunnen betekenen? Ga vrijblijvend het gesprek aan met een Consultant binnen jouw vakgebied. Stuur ons een email via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-853292.

(Bron: Vacature Via, We Talent)

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media