BLOG

insta 1
20210614-STATUSPRO-105
20210614-STATUSPRO-106

Carrière: 5 tips waarmee jij goed je sollicitatiegesprek doorkomt

Deze situatie komt jou misschien wel bekend voor: je mag op gesprek voor jouw ‘droombaan’ en hebt straks dus misschien wel een nieuwe baan. Sollicitatiegesprekken kunnen stressvol en onvoorspelbaar zijn, maar toch kan het je toekomst bepalen. Hoe bereid je je daarop op voor? Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, hebben wij 5 tips voor je samengesteld waarmee jij zelfverzekerd het gesprek aangaat.

1. Bereid je goed voor
Hoe beter je je hebt voorbereid, des te minder redenen om zenuwachtig te zijn. Je had natuurlijk eerder al tijd geïnvesteerd in een up-to-date cv maken. Een goed cv geeft niet alleen een duidelijk overzicht van jouw opleiding en ervaring, maar ook van jouw kwaliteiten. Daaruit heeft de Recruiter afgeleid dat jij ook in dat opzicht past in de functie waar het nu om gaat. Zorg dat je de organisatie waar je op gesprek gaat door en door kent. Wat doen ze precies? Wanneer zijn ze begonnen en waarom? Welke ontwikkeling hebben ze sinds die tijd doorgemaakt? Voor welke klanten werken ze? Hoe ziet het team eruit waar jij straks mee gaat werken? Wat maakt hen anders dan concurrenten? En wie zijn dat, die concurrenten?

Verdiep je tevens in de interesses van de mensen met wie je straks aan tafel zit. Vroeger moest je maar afwachten wat voor iemand je tegenover je had tijdens het sollicitatiegesprek, in het internettijdperk kun je je op die persoon voorbereiden. Bekijk het profiel van je toekomstige gesprekspartner op LinkedIn, kijk wat jouw aandacht trekt en probeer tijdens het gesprek daaraan te refereren. Spit hun social media profielen door en probeer gevoel te krijgen bij de mens achter de naam. Want hoe tof is het als je erachter komt dat je allebei op hetzelfde festival bent geweest? In dezelfde periode door Zuidoost-Azië hebt gereisd? De beste ijsbrekers vind je vaak op Facebook en Instagram.

2. What to wear
Wat je tijdens een sollicitatiegesprek moet dragen, kan per branche en werkgever verschillen. Er zijn wel een aantal basisprincipes. Ten eerste: liever ‘overdressed’ dan ‘underdressed’. Ook al is de dresscode voor een bedrijf casual, een werkgever wil zien dat je representatief genoeg bent om bij klanten op bezoek te gaan. Het wordt tegenwoordig juist belangrijk gevonden dat je jezelf laat zien. Kleed je op een manier die bij je past, waar je je prettig in voelt. Kleding die iets zegt over jouw persoonlijkheid. Ben jij heel creatief en energiek? Draag dan geen colbertje dat in jouw kledingkast stof hangt te verzamelen.

Kleed je wel op zo’n manier dat je ook past bij de organisatie waar je op bezoek gaat. Het wordt niet overal gewaardeerd als je met je afgetrapte festivalschoenen binnen komt lopen. Kies iets waar jij je jezelf in herkent en waar zij de waarden en cultuur van hun organisatie in terugzien.

3. Vertel eens iets over jezelf
Zorg dat jij je eigen cv kunt dromen. Wat waren je verantwoordelijkheden bij vorige functie(s)? Wat heb je bereikt? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Gebruik concrete STAR-voorbeelden (Situatie, Taak, Actie, Resultaat). Doe hetzelfde voor de competenties en andere talenten die je voor de baan kunt inzetten. Wissel je voorbeelden ook eens af met situaties die niet expliciet in je CV staan. Zoals het organiseren van een benefietwedstrijd bij de plaatselijke sportvereniging. Neem daarbij de vacature als leidraad: waar is deze werkgever naar op zoek?

Bereid vervolgens aan de hand van de meest gestelde sollicitatievragen jouw antwoorden voor. Niet om deze tijdens het gesprek op te dreunen, maar juist om ontspannen het sollicitatiegesprek in te gaan. Een vraag die altijd gesteld wordt, direct of indirect. Waar ben je goed in? Ga dus bij jezelf na wat jouw beste eigenschappen en competenties zijn. Schrijf er eens drie op. En waar blijkt dat uit? Welke verhalen, voorbeelden en situaties kun jij bedenken waaruit blijkt dat jij daar goed in bent?

4. Lichaamstaal spreekt boekdelen
Sommige mensen stralen met hun lichaamstaal heel duidelijk uit dat ze nerveus zijn. Bijvoorbeeld door hun gezichtsuitdrukking en het druk zijn met hun handen. Probeer te ontspannen in je gezicht, kijk je gesprekspartner aan en kijk zo min mogelijk weg. Zo laat je zien dat je zelfvertrouwen hebt. Leg je handen op de armleuning van je stoel of, nog beter, voor je op de tafel en laat ze daar rusten. Dit straalt betrouwbaarheid uit, net als de vingertoppen van je handen tegen elkaar laten rusten. Niet voor niets wordt dit vaak door politici toegepast. Ook dit kan je prima thuis of in een andere setting oefenen. Lichaamstaal zegt veel!

5. Wees voorbereid op het onverwachte
Daarmee bedoelen we: bereid je (mentaal) voor op elk type vraag die vanuit de gesprekspartner wordt gesteld. Het scheelt een hoop als je vooraf nadenkt over de antwoorden die je kunt geven op lastige vragen. Denk van tevoren na over je sterke en slechte eigenschappen. Je kunt bijvoorbeeld wel over verbeterpunten spreken, die zijn nog te ontwikkelen. Maar wees dan wel voorbereid op de vraag hoe je die punten gaat versterken. Denk verder na over welke andere vragen de gesprekspartner kan stellen. Zoals: waar word je gelukkig van? Of wat is de belangrijkste factor van jouw succes? Werkgevers creëren vaak onverwachte situaties om te kijken hoe je daarop reageert. Haal diep adem, laat je niet gek maken en geef jezelf enige tijd om met een reactie te komen.

Connecting Talent with Opportunity
Status Pro staat altijd voor jou klaar. Ben jij benieuwd naar wat wij voor jouw carrière kunnen betekenen? Ga vrijblijvend het gesprek aan met een Consultant binnen jouw vakgebied. Stuur ons een email via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-853292.

(Bron: Careerwise, Vacature Via, Decom People, Intermediair)

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media