BLOG

20220405-STATUSPRO-43
20220405-STATUSPRO-61

De kunst van jobcrafting: Hoe creëer je jouw ideale werkomgeving?

Men is altijd op zoek naar de Ideale baan, waar je ambities en wensen samenkomen. Er komt echter zelden een einde aan deze zoektocht. Je dagen lopen niet altijd als gepland. Je kan bijvoorbeeld taken hebben waar je minder goed in bent en dus moeizaam je gewenste resultaat behaalt of je werkt met een collega waar je het minder goed mee kan vinden. Een manier om je werkomgeving meer naar wens te maken is het toepassen van jobcrafting.

Door het toepassen van jobcrafting kan je meer controle uitoefenen op je huidige baan, maar ook als je pas in dienst treedt bij een organisatie. Daarnaast geef je jezelf de mogelijkheid om een positief zelfbeeld te creëren in je werk. In deze blog nemen we je mee in hoe jij jobcrafting kan toepassen voor een fijne werkervaring.

Jobcraften betekent dat je als medewerker sleutelt aan je baan met als doel deze beter aan te laten sluiten op jouw behoeftes, sterke punten en ambities. Je geeft je functie dusdanig vorm dat die beter bij je past en je werkgeluk toeneemt.

Het is niet de bedoeling dat je een werksituatie creëert waarbij je alleen maar doet wat je leuk vindt. Het gaat er vooral om dat je kritisch kijkt naar wat jou energie geeft om vervolgens je baan vorm te geven. Maar ook dat je hierover het gesprek aan durft te gaan met je werkgever. Met de volgende stappen kun je een begin maken met jobcraften:

– Breng in kaart waar jouw sterke punten liggen. Probeer in te beelden wanneer je met plezier naar werk gaat en wat de oorzaak daarvan is.

– Maak je ambities concreet en schrijf deze op. Denk hierbij aan waar je naartoe wilt werken, waar je over 5 jaar staat en wat je interesses zijn.

– Analyseer jouw functie. Welke taken geven je energie, welke kosten je energie en hoe is de verdeling? Bespreek je bevindingen met je collega’s, je leidinggevende en probeer vervolgens dit proces regelmatig te evalueren

Jobcraften is bedoeld om je meer het gevoel te geven dat je meer de leiding hebt tijdens je werk. Dit kan jouw werkgeluk verhogen en leidt tot meer motivatie. Uiteindelijk ben je gebonden aan de verantwoordelijkheden van je functie dus moet je naast jouw eigen behoeftes ook rekening houden met de behoeftes van het bedrijf.

Een goede balans tussen jouw behoeftes en de behoeftes van het bedrijf kan een nieuwe en efficiënte workflow inspireren in de organisatie wat kan zorgen voor meer motivatie bij jou en ook bij je collega’s. Het bedrijf profiteert hier uiteindelijk ook van. Gemotiveerde medewerkers verzuimen minder en zijn vele malen productiever. Als je open het gesprek aan gaat over wat jou blij maakt en jou drijft, dan kun je ook veel beter samen bepalen of jouw huidige functie nog bij je past.

Ben je toch op zoek naar een nieuwe uitdaging? Status Pro staat jou graag bij. Bekijk onze vacatures op de website voor meer informatie.

Bron: Intermediar