BLOG

20220104-STATUSPRO-32

Salarisonderhandeling: pak het zo aan

Ben je ergens al langer in dienst of sta je juist op het punt een nieuwe uitdading aan te gaan? Onderhandelen over je salaris is in beide situaties onvermijdelijk. Sommige organisaties bepalen het salaris op basis van een CAO of bedrijfsregeling. Er is echter wel altijd ruimte voor onderhandeling. Hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? In deze blog geven wij zeven tips om beter te kunnen onderhandelen over je salaris.

Tip 1: Weet wat je waard bent
Voordat je in gesprek gaat, is het belangrijk dat je weet hoeveel loonsverhoging je wilt en waarom je dat wilt. Dit vormt het basisargumenten waarmee je jou nieuwe of bestaande opdrachtgever moet gaan overtuigen. Je bepaalt hiermee ook wat je waard bent. Op basis van de volgende onderwerpen kun je jouw waarde bepalen:

  • Opleidingsniveau
  • Ervaring
  • Jouw functie

Tip 2: Zorg voor een goede onderhandelingspositie
Om een goede onderhandelingspositie te hebben is het cruciaal dat je jouw werkgever als eerst een voorstel laat doen. Dit geeft jou de nodige informatie om te bepalen of het salaris, wat je in gedachte hebt, haalbaar is. Ga niet meteen akkoord met het eerste voorstel. Ook in het geval dat je al tevreden bent, want vaak is er ruimte voor onderhandeling en kun je meer uit het gesprek halen.

Tip 3: Bepaal je grenzen
Om te voorkomen dat je tijdens het gesprek van mening verandert over het salaris wat je minimaal wil verdienen, is het van belang dat van tevoren je grenzen hebt bepaald. In het geval dat het voorstel tegenvalt, is het belangrijk dat je eerlijk vertelt wat je in gedachten hebt en dit onderbouwd met goede argumenten waarom jij dit verdient.

Tip 4: Praat niet over je oude salaris
Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek bij een nieuwe werkgever is het mogelijk dat je vragen krijgt over je oude salaris. De werkgever wil namelijk een goede onderhandelingspositie en kan aan de hand van je vorige salaris bepalen wat hij/zij jou kan bieden. Om je voordeel te vergroten is het van belang dat je niet precies het bedrag noemt. Je bent namelijk niet verplicht dit te vertellen. Een andere manier om daar antwoord op te geven is te vermelden dat je huidige salaris prima past bij de huidige functie.

Tip 5: Arbeidsvoorwaarden
In het geval dat er geen loonsverhoging verleent kan worden, kan je het nog proberen om te vragen naar betere arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vakantiedagen, opleidingsbudget of thuiswerkmogelijkheden. De kans is namelijk groot dat daar wel ruimte voor is.

Tip 6: Vergelijk jezelf niet met andere collega’s
Jezelf met anderen vergelijken is menselijk. Echter is dit tijdens de salarisonderhandeling niet gunstig. Je opdrachtgever bepaalt je salaris aan de hand van jouw toegevoegde waarde en is het dus van belang dat je vooral jouw eigen kwaliteiten en eigenschappen benoemd. Op het moment dat je ervoor kiest om wel de vergelijking met anderen te maken bestaat het gevaar dat je jouw positie verzwakt.

Tip 7: Leg de afspraken vast
Zorg dat alle afspraken zwart op wit staan. Het moet duidelijk zijn waar zowel jij als jouw werkgever op instemt om o.a. misverstanden te voorkomen. Mochten er in de toekomst vervelende situaties voordoen, moeten beide partijen kunnen terugvallen op de vastgestelde afspraken.

Connecting Talent with Opportunity
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen bij één van onze eindklanten? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze vacatures: https://status-pro.nl/vacatures/

Bron: CNV

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media