BLOG

pexels-pixabay-270360

De meest populaire programmeer talen om te leren in 2022

De vraag naar ICT talent is ongekend hoog. Doordat de samenleving steeds meer aan het digitaliseren is lijkt de vraag naar ICT talent de komende jaren niet te gaan verminderen. Dit maakt het een zeer aantrekkelijke markt om in te stappen. Programmeren kun je leren. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet wat je leert om te kijken welke baanmogelijkheden daaraan gekoppeld zijn. Wat zijn de populairste programmeertalen van dit moment? Welke talen worden het meest gevraagd in ICT vacatures? In deze blog verkennen wij deze vragen en helpen wij jou op weg met je eerste stappen in deze markt!

PYPL en TIOBE
Wil jij leren coderen en apps maken? Of ben je al programmeur en wil je een taal kiezen voor een aankomend project? De PYPL Popularity of Programming Language index kan je helpen beslissen. Programmeer je al langer of begin je net? Wil je weten welke taal je moet gebruiken voor je nieuwe softwaresysteem? Ga je een eigen app maken? De TIOBE-index is een andere belangrijke indicator voor de populariteit van programmeertalen. Ook deze lijst wordt maandelijks bijgewerkt.

Wat is de populairste programmeertaal van nu?
Python is met 30,44% verreweg de meest populaire taal wereldwijd, zo blijkt uit de PYPL index. Java (16,76%) en JavaScript (8,44%) volgen op gepaste afstand.

Deze ranking is gebaseerd op een analyse van het aantal gezochte programmeercursussen in Google. Hoe vaker er naar een bepaalde training of tutorial wordt gezocht, hoe populairder de taal is. De index wordt één keer per maand bijgewerkt. De ruwe data is afkomstig van Google Trends.

Wat zijn de meest gevraagde programmeertalen?
Java
Van mainframe-datacenters tot smartphones; Java is breed toepasbaar. De objectgeoriënteerde structuur van deze taal is een standaard geworden voor platform-onafhankelijke applicaties. Java wordt gebruikt voor databases, bij de ontwikkeling van Android apps en als backend-taal voor het web en desktoptoepassingen. Het is een van de meest stabiele en betrouwbare talen om grote systemen mee te bouwen en net zo relevant als tientallen jaren geleden. Java leren is voor Developers in spé dus een goede investering.

C#
C# is een van de krachtigste programmeertalen in het .NET-framework. De taal is het meest geschikt voor toepassingen die zijn gebaseerd op Windows, Android en iOS. C# wordt gebruikt in de backend van populaire websites zoals Bing, Dell en Visual Studio.

PHP
Tot de komst van nieuwere talen zoals JavaScript en Ruby draaide bijna elke dynamische, interactieve website op PHP. Er waren simpelweg geen alternatieven. Hoewel PHP de leidende positie heeft verloren is het nog steeds een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld.

Python
Python is de snelst groeiende grote programmeertaal van vandaag. Het is een gratis, open-source taal met uitgebreide ondersteuningsmodules en gebruiksvriendelijke datastructuren. Python is een goede keus als je wil leren programmeren. De taal is enorm veelzijdig en een van de meest gebruikte programmeertalen voor machine learning en data-analyse. De taal wordt eveneens gebruikt voor 2D-imaging, 3D-animaties, games en wetenschappelijke softwaretoepassingen.

C++
C++ leren? Van besturingssystemen tot browsers, games en grote mainframes. Elk complex systeem gebruikt deze taal in een of andere vorm. C++ geeft ontwikkelaars toegang tot de kleinste systeemcomponenten. Omdat IoT-apparaten en smartwatches met embedded systemen steeds populairder worden, zal deze computertaal in de toekomst nog veel meer gebruikt gaan worden.

We Are Hiring Professionals
Heb jij ook de ambitie om met deze programmeertalen te werken? Status Pro biedt jou de mogelijkheid om jouw kennis en ervaring toe te passen bij sterke werkgeversmerken. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen beteken? Bekijk dan de vacatures op onze website!