BLOG

fotis-fotopoulos-DuHKoV44prg-unsplash
markus-winkler-IrRbSND5EUc-unsplash

IT-arbeidsmarkt opnieuw krapper geworden

De IT-arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw krapper geworden. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Die krapte blijkt bovendien in heel Nederland aanwezig. Volgens het UWV blijven veel ICT-beroepen dan ook kansrijk.

Het UWV meet de spanning op de arbeidsmarkt door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een WW-uitkering met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar. Volgens deze meting is de IT-arbeidsmarkt al enige tijd krap, maar blijft de spanning op de arbeidsmarkt steeds verder toenemen. De spanning was het laagst in het tweede kwartaal van 2020, maar lag toen ook al tegen de grens die het UWV hanteert voor de kwalificatie ‘zeer krap’. Inmiddels is de spanning, in het derde kwartaal van 2021, opgelopen tot het hoogste niveau sinds 2017.

Overal krap

Het UWV gebruikt voor haar spanningsindicator schaal die loopt van 1/16e (0,06 – zeer ruim) tot 16 (zeer krap). Bij een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod in balans is, ligt de spanningsindicator tussen 0,67 en 1,5. In het tweede kwartaal van 2020 daalde de krapte in de arbeidsmarkt voor ICT-beroepen nog even naar 3,37, net onder onder de grens van 4 voor Zeer Krap. Inmiddels is de spanning echter opgelopen naar maar liefst 11,45, ruim boven de laatste piek van 6,9 in het 4e kwartaal van 2019.

De krapte komt bovendien overal in Nederland voor. Een landkaart van het UWV waar de spanning per regio op wordt weergegeven kleurt vrijwel helemaal dieprood, wat betekent dat de ICT-arbeidsmarkt in vrijwel iedere regio zeer krap is. Alleen in Flevoland en de Zaanstreek is de arbeidsmarkt ‘krap’. Arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV vertelde eerder al tegenover AG Connect dat het hier niet per se veel gemakkelijker is om IT’ers te vinden. “We weten ook dat veel mensen pendelen. Wie daar in de WW zit, kan dus ook goed in Amsterdam of Utrecht terecht, waar wel veel vacatures zijn. De aansluiting tussen die regio’s is goed.”

ICT-beroepen blijven kansrijk

De toenemende krapte zorgt er ook voor dat veel ICT-beroepen kansrijk zijn, aldus het UWV in een nieuws overzicht met kansrijke beroepen. De ICT-beroepen met de meeste vacatures in het derde kwartaal van dit jaar waren architecten ICT, systeemontwikkelaars en ICT-servicedeskmedewerkers.

Maar net als in het overzicht van vorig jaar zijn in totaal dertien ICT-beroepen op hoger of wetenschappelijk beroepsniveau als kansrijk aangemeld en één beroep op middelbaar beroepsniveau. Het gaat om de volgende beroepen:

  • ICT-servicedeskmedewerkers
  • BI specialisten, data analisten, data scientists
  • Software consultants ERP/CRM
  • Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
  • Datawarehouse ontwikkelaars
  • Database administrators
  • Netwerkbeheerders
  • Specialisten technische infrastructuur en netwerkengineers
  • Architecten ict, systeemontwikkelaars
  • Programmeurs / developers specifieke talen (o.a. .NET, java, C#, PHP, javascript)
  • Security specialisten
  • Software testers, testmanagers
  • Webdevelopers (backend/technisch)
  • GEO/GIS specialisten (geografisch informatiesysteem)

Afgelopen juli gaf het UWV ook een inspiratiekaart vrij met kansrijke beroepen op mbo-niveau. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat applicatie-, systeem-, netwerk- en functioneel beheerders kansrijke beroepen zijn.

Bron: AG Connect

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media