BLOG

20220104-STATUSPRO-50
20220104-STATUSPRO-80

Mindfulness op de werkvloer

Werken is gezond, de werkdruk die hierbij komt kijken is niet per se slecht. We hebben werkdruk nodig om prestaties te leveren echter moet de inspanning niet te groot zijn, omdat gezonde werkdruk snel om kan slaan in stressklachten. Het creëren van balans is waar het op neerkomt. In het geval dat er te weinig herstelmogelijkheden tegenover de stress staan, kan stress leiden tot gezondheidsklachten. In deze blog verkennen we de effecten van mindfulness op de werkvloer.

Werkstress kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk iemand verricht of hoe iemand de werkdruk ervaart. Dit blijft niet beperkt tot de werkvloer, privéomstandigheden kunnen ook stress veroorzaken. Het ervaren van ongezonde werkstress over langere tijd leidt vaak tot overspannenheid. De werknemer is moe, gespannen, prikkelbaar, emotioneel labiel, lijdt aan concentratieverlies en/of slaapt slecht. De ’chronische vorm’ van werk gerelateerde overspannenheid wordt ook wel een burn-out genoemd. De kern van een burn-out is dat het energieniveau is aangetast. Een burn-out wordt primair gekenmerkt door uitputting en een cynische houding ten opzichte van het werk. Dit kan je voor komen door mindful te leven.

Het woord mindfulness betekent letterlijk ‘aandachtig zijn’ of ‘oplettendheid’. Bij mindfulness gaat het om het ontwikkelen van een houding waarbij je probeert te begrijpen op basis van directe ervaring en een brede aandacht. De basis om mindful te zijn is een open en accepterende houding.

Mindfulness helpt mensen in organisaties om beter om te gaan met de druk en onvermijdelijke stress in werksituaties. Het streven is om de werkstress te verminderen door een afwijzende houding tegenover onprettige gevoelens en gedachten te veranderen; om die te veranderen in een basishouding die alles welkom heet, wat het ook is en om van daaruit pas te gaan handelen vanuit meer bewustzijn en wijsheid. Zo gaan mensen helder zien op welke zaken ze geen invloed hebben, hierdoor kunnen zij hun energie zo efficiënt mogelijk gebruiken en focussen op de zaken waar zij wel invloed op hebben.

Het bedrijf Google was het eerste grote bedrijf dat aangaf om medewerkers een betaalde vakantiedag aan te bieden om het welzijn van ‘Googlers’ te ondersteunen. Het bedrijf drong erop aan: ‘’Neem alsjeblieft de tijd om te doen wat je nodig hebt voor jezelf’’. Grote en kleine bedrijven gingen hierin mee en moedigde hun werknemers aan om een vrije dag te nemen als je een mentale pauze wilde hebben. Het is voor de bedrijven ook in eigen belang, zij willen uiteraard gezonde werknemers over de vloer.

Er zijn inmiddels vele andere studies die het effect van mindfulness op ons brein en werkgedrag bevestigen. Er zijn zes belangrijke redenen waarom mindfulness belangrijk is op de werkvloer:

· Mindfulness geeft een betere focus en verbeterd uw concentratie

· Je leert effectief om gaan met werkdruk

· Je gaat flexibeler om met uitdagingen en veranderingen

· Het vermindert stress en onrust

· Je kunt jouw grenzen aangeven en de communicatieve vaardigheden nemen toe

· Het versterkt jouw zelfvertrouwen en het maakt je zelfbewuster

Bij mindfulness op de werkvloer leer je met aandacht te kijken naar jezelf en de werkomgeving waarin je opereert. Door minder of niet direct te oordelen creëer je meer rust en kom je in contact met ontspanning ook in spannende situaties. Door ontspanning heb je de regie meer in eigenhand en kan je beter handelen in verschillende situaties.

Bron: Mindfulness op het werk, Effectory, New Indian Express

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media