BLOG

20220104-STATUSPRO-104
20220104-STATUSPRO-97

Carrière: 10 tips om jouw productiviteit op het werk te verhogen

De ene dag vliegt de dag voorbij en werk je alle taken van je to-do lijstje af. De andere dag staat de tijd stil en duurt een simpele opdracht voor jouw gevoel ontzettend lang. Een lage productiviteit kan leiden tot verveling, overwerken, je niet lekker in je vel voelen en mogelijk zelfs tot ontslag. Om dit te voorkomen of te verhelpen, geven wij 10 tips om je productiviteit op het werk te verhogen.

1. Maak een prioriteiten lijst
De grootste valkuil van de meeste mensen is dat men te veel op één dag wil doen. Het gevolg: een kei lange to-do lijst waar je alleen maar gedemotiveerd van raakt. Door jouw werk te prioriteren ben je veel productiever. Je kiest drie taken die je af MOET hebben, de rest is optioneel. Voordeel hiervan? Je creëert meer ruimte en hoeft geen dingen meer af te raffelen.

2. Ontdek wanneer je het meest gefocust bent
Iedereen heeft een dagdeel waarop hij of zij het beste werkt. Voor de een is dit ’s ochtends vroeg, voor de ander juist ’s avonds. Wanneer verzet jij bergen werk? Door een week lang bij te houden wat je wanneer doet, vind je jouw piekmoment.

3. Begin met de vervelendste taak
Van uitstel komt afstel. Begin de werkdag met je meest vervelend taak en zeg tegen jezelf dat je die taak maar 10 minuten hoeft te doen. Na 10 minuten ben je namelijk zo gefocust bezig dat je het net zo goed meteen kunt afmaken. Bovendien krijg je veel meer en positievere energie van alle leuke taken die nog op je wachten. Hierdoor werk je niet alleen productiever, maar ook efficiënter!

4. Werk in tijdvakken
Niemand is 8 uur lang, non-stop productief. Even je hoofd leegmaken tussen verschillende opdrachten door is daarom belangrijk. Een goede methode is het werken met een timer. Focus je bijvoorbeeld 50 minuten lang op één taak en laat je niet afleiden. Daarna mag je dan als beloning even 10 minuten iets voor jezelf doen. Denk aan een kopje koffie halen, je Instagram checken of snel dat ene business boek bestellen.

5. Maak een goede planning
Een goede structuur zorgt ervoor dat je veel effectiever werkt. Probeer aan het einde van de werkdag een planning te maken voor de volgende dag. Zo weet je precies welke taken je af moet ronden. Door de planning aan het einde van de dag te maken voor de volgende dag, kun je de volgende dag direct productief aan de slag. Daarnaast ga je ook met een gerust gevoel naar huis, omdat je precies weet wat je de volgende dag moet doen.

6. Check je mail op vaste tijden
Binnenkomende mail is een van de meest afleidende factoren op je werk. Het is dus verstandig om je mail op vaste momenten op de dag te openen. Door je mail op bijvoorbeeld 2 vaste momenten per dag te checken, word je niet afgeleid door binnenkomende mails en verhoog je je productiviteit.

7. Onderscheid tussen werk en rust
Wanneer je je lunchpauze achter je bureau doorbrengt, omdat je nog iets belangrijks af moet maken, denk je misschien dat je verstandig en productief bezig bent. Maar het is beter om even rust te nemen en achter je bureau vandaan te komen. Je kunt het beste even een stukje lopen, wat drinken halen of even naar buiten gaan tijdens je pauze. Door je werkplek te verlaten ontstaat er rust in je hoofd waardoor er meer ruimte over is voor creativiteit en productiviteit.

8. Genoeg bewegen
Wanneer je heel de dag achter je computer werkt, is het belangrijk dat je af en toe even van je stoel opstaat en bijvoorbeeld een kopje koffie gaat halen of even kort een rondje gaat lopen.

Je kunt ook aan je werkgever vragen of je een staand bureau mag of een bureaufiets. Dit zijn nieuwe ontwikkelingen die zich focussen op beweging bij werknemers. Door te bewegen maak je het stofje endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je meer betrokken en alerter bent.

9. Drink genoeg water
Water drinken heeft meer invloed op jouw productiviteit dan je wellicht denkt. Water vermindert uitdroging en breidt de grijze stof in je hersenen uit. De grijze stof heeft als functie het verwerken van informatie, dit is dus een belangrijke stof wanneer je op je werk bent. Onderzoek wijst uit dat water drinken zorgt voor een verbetering van de productiviteit van maar liefst 14%. Dus, hoeveel water zou je dan moeten drinken? Er wordt geadviseerd voor mannen om 13 glazen water te drinken en voor vrouwen om 9 glazen te drinken om een optimale productiviteit te ervaren elke dag.

10. Zet planten neer
Onderzoek heeft aangetoond dat een werkomgeving met voldoende planten het concentratievermogen en de werktevredenheid van werknemers met 15% kan verhogen.

Medewerkers voelen zich prettiger en meer thuis op het werk als er planten geplaatst zijn. Ze ervaren een verbetering van de luchtkwaliteit en de productiviteit van de medewerkers is 20% hoger als er planten in de omgeving geplaatst zijn.

Connecting talent with opportunity
Status Pro staat altijd voor jou klaar. Ben jij benieuwd naar wat wij voor jouw carrière kunnen betekenen? Ga vrijblijvend het gesprek aan met een Consultant binnen jouw vakgebied. Stuur ons een email via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-853292.

(Bron: WETALENT, Zaken Meisje)

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media