BLOG

20220104-STATUSPRO-63

Krapte op de arbeidsmarkt is voorlopig niet voorbij

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het een grote uitdaging om personeel te vinden. Een ontwikkeling die weinig mensen zijn ontgaan. Hoelang zal dit nog aanhouden? En wat kan dit voor jou betekenen op de arbeidsmarkt?

Uit een arbeidsmarktanalyse van Intermediair en Nationale Vacaturebank blijkt dat er het afgelopen kwartaal meer openstaande vacatures waren dan een jaar geleden en tegelijkertijd ook minder gesolliciteerd werd.

De cijfers van het CBS bevestigen dit beeld. In het tweede kwartaal van 2022 waren er nog 143 openstaande vacatures per 100 werklozen. Een jaar geleden was er sprake van een andere situatie: toen waren er in hetzelfde kwartaal ruim 78 openstaande vacatures per 100 werklozen. De laatste jaren zijn de openstaande vacatures flink toegenomen met ruim 44 procent en er is een daling van werklozen met ruim 21 procent.

Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken en gevolgen verbonden aan een krappe arbeidsmarkt. De Nederlandse economie is na de coronapandemie harder gegroeid dan velen dachten. Consumenten zijn na de pandemie heel snel veel gaan uitgeven, hierdoor kwam er veel vraag naar personeel en steeg het totaal aantal vacatures.

Daarnaast is vergrijzing éen van de grootste oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt. De Nederlandse bevolking vergrijst in een hoog tempo, we worden gemiddeld gezien steeds ouder en het aantal kinderen dat geboren wordt neemt af, vertelt Peter Hein van Mulligen, Hoofdeconoom bij het CBS. Hierdoor komt de verhouding tussen gepensioneerden en werkenden steeds verder uit elkaar te staan. Dat levert veel spanning op: er zijn minder werkenden, terwijl de vraag naar diensten en producten nog steeds groeit of hetzelfde blijft. Dit zal de komende jaren niet gaan veranderen, geeft van Mulligen aan.

Het positieve aan de gehele situatie: werkzoekenden komen door de grote vraag naar werknemers sneller aan een baan en ze kunnen een hoger loon vragen en betere arbeidsvoorwaarden bedingen. Volgens de arbeidsmarktanalyse van Intermediair en Nationale Vacaturebank komen met name werkzoekenden in de industrie en de zorgsector snel aan een baan, en dan specifiek technisch en medisch specialisten.

Einde in zicht?
Voorlopig is er nog niets te merken van een omslag op de arbeidsmarkt. De aanvragen blijven maar binnenkomen en daarnaast bieden organisaties steeds vaker en sneller een vast contract aan. Dit is positief voor de werkzoekenden en ook voor onder andere recruitmentbureaus: zo wordt de focus nog meer gelegd op het werven van talent.

Het is ontzettend lastig om een omslagpunt in de markt te voorspellen, stelt hoofdeconoom van Mulligen. Er zijn wel signalen waar je op kunt letten. “We zien nu dat de economie ietwat aan het afkoelen is, namelijk de werkloosheid in Nederland daalt minder hard. Dit komt voornamelijk doordat het percentage werklozen langdurig is afgenomen, wat een jaar of langer op zoek is naar werk.”

Een jaar geleden waren er meer mensen die werk vonden, dan mensen die werk verloren. De aantallen zijn volgens van Mulligen nu nagenoeg gelijk. Dit is volgens hem geen reden om te denken dat er een omslag komt. Als dat gebeurt, zal dit eerst gemerkt worden onder de jongeren.

De hoge inflatie heeft invloed op de economie en de arbeidsmarkt, maar er zijn wel grote zorgen. De inflatie heeft niet alleen gevolgen voor de koopkracht van mensen, maar zorgt ook voor een drukkend effect op de omzet van bedrijven. Als bedrijven sneller failliet gaan, kan dat gaan leiden tot ontslagen. Dit kan als volgt een rem zetten op de economische groei en in het uiterste geval leiden tot een recessie. Het blijft lastig om het omslagpunt te voorspellen.

In deze huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om hierop in te spelen, ook Status Pro doet dit. Een gunstig effect is om vacatures te vullen door niet enkel naar hard skills te kijken, maar ook naar soft skills. Een andere mogelijkheid is om steeds meer traineeships in te zetten en werknemers op te leiden tot een specialist in zijn of haar vakgebied. Daarnaast wordt er steeds vaker gekeken naar mogelijkheden om internationaal talent in te zetten middels een remote werkwijze.

Connecting Talent with Opportunity
Heb je momenteel te maken met een recruitment vraagstuk binnen jouw organisatie? Wij helpen jou daar graag bij. Neem vrijblijvend contact op met een domeinspecialist binnen jouw vakgebied. Dit kan per mail via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-334011.

Bron: Intermediair, Status Pro

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media