BLOG

20220405-STATUSPRO-92

Meer productiviteit op de werkvloer? Gebruik deze tools!

Jouw onderneming gebruikt dagelijks talloze soorten oplossingen, maar hoeveel ervan zijn daadwerkelijk ontworpen om de productiviteit te verhogen en de bedrijfsvoering te verbeteren? Er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel dat het moeilijk kan zijn om te meten hoe effectief oplossingen zullen zijn voordat je ze daadwerkelijk implementeert. Sommigen zijn waardevoller dan anderen, je hoeft als bedrijf dus niet te gokken om precies te vinden waar jouw onderneming het meeste van zal profiteren. In deze blog verkennen wij vijf categorieën van productiviteit en de tools die daar het best voor gebruikt kunnen worden.

Flexibele werkomgeving
Sinds de pandemie is men steeds meer gaan houden van het hybride werken. De behoefte om te werken waar en wanneer je wilt wordt steeds groter. Voor de onderneming wordt het dan ook steeds belangrijker dat zij de werkomgeving flexibel inrichten, zowel online als offline. Voor de online omgeving bieden cloudgebaseerde applicaties – waarmee medewerkers gegevens kunnen delen, met elkaar kunnen communiceren en samenwerken aan projecten – de juiste oplossing in het flexibel inrichten van de werkomgeving.

Opvallende voorbeelden van cloudgebaseerde applicaties zijn productiviteitssuites zoals Microsoft Office 365 en Google G-Suite. Andere varianten van deze applicaties zijn meer gerichte cloudgebaseerde applicaties die zijn ontworpen om meer specifieke functies uit te voeren. In principe is elke applicatie, die de onderneming helpt de kantooromgeving na te bootsen terwijl je niet op kantoor bent, een geweldige investering.

Workflow verbeteren
De meeste waardevolle productiviteitsoplossingen voor ondernemingen zijn ontworpen om de workflow binnen de organisatie te verbeteren. Deze tools worden gecreëerd om de activiteiten van de organisatie te stroomlijnen en mogelijk zelfs specifieke taken te automatiseren, waardoor er minder werk hoeft te worden gedaan en medewerkers zich kunnen concentreren op belangrijkere taken.

Een goed voorbeeld hiervan is het uitbesteden van een deel van of de gehele IT-afhankelijkheid van de onderneming aan een serviceprovider. Bedenk hoeveel tijd kan worden bespaard door niet te worstelen met IT-onderhoud en -beheer; zelfs als je een interne IT-afdeling hebt, kan je de werklast van jouw technici aanzienlijk verminderen door een serviceprovider toe te staan en hen te helpen. Over het algemeen is outsourcing een krachtige oplossing waar te weinig organisaties gebruik van maken.

Wil je als organisatie toch liever zelf jouw workflow beheren, dan zijn tools zoals Monday en Jira handig om effectief de workflow in te richten en uit te voeren.

Projectmanagement
Projectmanagement wordt veel moeilijker naarmate de onderneming groter wordt. Aan de ene kant is het geweldig dat je zoveel hulp krijgt om een project af te krijgen, maar aan de andere kant, hoe meer mensen er aan een project werken, hoe uitdagender en ingewikkelder het kan zijn om het af te ronden. Met goede projectbeheersoftware kunnen Projectmanagers taken maken en een workflow toewijzen aan specifieke bronnen, die hun voortgang kunnen documenteren in de vorm van notities en tijdvermeldingen.

Het is moeilijk om specifieke projectmanagementoplossingen voor je onderneming voor te stellen, aangezien de behoeften van elke organisatie anders zullen zijn. Met tools als Monday, Asana en Trello kom je al een heel eind.

Resourceplanning
Enterprise resource planning-software of ERP-systemen zijn ontworpen om elementaire back-end-activiteiten te bekijken en deze te automatiseren om de operationele efficiëntie te verbeteren. Deze systemen zijn bedoeld voor grotere ondernemingen, maar sluit kleinere organisaties niet uit. Het beheren van een applicatie in een grote onderneming komt namelijk met een grote verantwoordelijkheid en kan het beste worden afgehandeld door een toegewijde IT-afdeling. Hoewel ERP-systemen in gebruik kunnen verschillen, is het gemeenschappelijke doel om het verzamelen en delen van gegevens als geheel beter beheersbaar te maken met een verbeterde stroom.

ERP-systemen worden bijvoorbeeld gebruikt voor een overvloed aan zakelijke functies. Eén van de meeste efficiënte manieren om deze systemen in te zetten, is de implementatie van patches en beveiligingsupdates. Andere voorbeelden van hoe ERP-systemen geïmplementeerd kunnen worden zijn onder meer het beheren van de loonlijst, het bijhouden van de voorraad, het verbeteren van de nauwkeurigheid van financiële gegevens en nog veel meer.

Bedrijfsintelligentie
Het verzamelen van informatie is één van de belangrijkste manieren waarop ondernemingen hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Business intelligence-oplossingen zijn ontworpen om daarin te helpen. Dit soort intelligente gegevensverzameling is ook gunstig voor het vinden van fouten in jouw eigen interne activiteiten, zoals hoeveel tijd verloren gaat door inefficiënt beheren van technologie en andere middelen binnen de organisatie.

Goede voorbeelden van business intelligence-tools zijn Microsoft’s PowerBI en Azure. Dit zijn tools waarmee jouw organisatie gegevens kan verzamelen via verschillende methoden waaronder: datamining, rapportage en analytische analyse. Bovendien kan business intelligence potentieel in de toekomst kijken met behulp van voorspellende gegevens om trends op te merken voordat ze zich voordoen.

Connecting Talent With Opportunity
In een wereld waarin het steeds moeilijker wordt om bedrijfstechnologie te beheren, heb je alle hulp nodig die je kunt krijgen om je onderneming soepel te laten draaien. Benieuwd naar hoe Status Pro hierin kan ondersteunen middels de inzet van eigen IT-professionals? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bron: IronEdge