BLOG

20220405-STATUSPRO-54

Tips voor het opzetten van een opleidingstraject

De mensen binnen je organisatie bepalen het succes van de onderneming. Daarom is ontwikkeling in het team belangrijk. Dit kun je stimuleren door opleidingen en trainingen aan te bieden. Dit vergroot namelijk de kennis en vaardigheden van je medewerkers. Het opzetten van een traject doe je echter niet zomaar. Hoeveel opleidingen kan iemand binnen je organisatie volgen? Wie volgt welke opleiding(en)? En wat is het budget dat je als bedrijf beschikbaar stelt voor opleiden en trainen van je mensen? Allemaal zaken om als organisatie goed over na te denken. In deze blog delen wij tips om je te ondersteunen bij deze kwestie.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat medewerkers individuele groei belangrijk vinden. Als organisatie kun je hierop inspelen, dit bevordert namelijk de tevredenheid van de medewerkers. Mensen die zich binnen organisaties kunnen ontwikkelen door opleidingen en trainingen, en daardoor kunnen groeien naar andere functies, blijken gemotiveerder en loyaler te zijn aan een bedrijf. Bovendien helpt dit het bedrijf ook te ontwikkelen. Het opgeleverde werk is van hogere kwaliteit en waardoor dit ook bijvoorbeeld de concurrentiepositie van het bedrijf verbeterd wordt. Kortom, redenen genoeg om als organisatie aan de slag te gaan met het opleideden van je personeel.

Structuur
Het opleiden van je persoonlijke ontwikkeling gebeurt niet uit de losse pols. Er zijn verschillende dingen waar je als bedrijf rekening mee moet houden. Daarom is het van belang dat er een opleidingsplan wordt gemaakt. In een opleidingsplan wordt vastgelegd wat de doelstellingen, activiteiten en verwachte resultaten zijn met betrekking tot het opleiden en trainen van het personeel binnen de organisatie. Daarnaast is het van belang dat in het opleidingsplan wordt vastgelegd wat het beschikbare (jaarlijkse) budget is voor opleidingen en trainingen en welke voorwaarden er gekoppeld worden aan het volgen van een opleiding of training.

Bij het opzetten van een opleidingsplan is het belangrijk je binnen de organisatie de opleidingsbehoefte gaat verkennen. Dit kan zowel vanuit de wensen van de ondernemer worden bekeken alsmede vanuit de wensen van de medewerkers. De opleidingsbehoeftes dienen wel te passen bij de visie, missie en strategie van het bedrijf. Vanuit de wensen van de ondernemer wordt er vooral gekeken naar de kennis en vaardigheden om de missie en visie uit te dragen. Terwijl voor de medewerker juist zijn persoonlijke ambities centraal staan. Bij het opzetten van de opleidingen en trainingen is het belangrijk dat deze twee behoeftes op elkaar aansluiten.

Format
Een goed overzicht is van essentieel belang om een opleidingstraject naar succes te leiden. De volgende punten moeten daarom duidelijk vastgesteld worden in het opleidingsplan:

– Wanneer je als bedrijf gaat opleiden (voorwaarden);
– Welke personen er worden opgeleid (functies);
– Wat de leerdoelen zijn en wat de kosten zijn (budget).

Daarnaast bepaal je hoe het leertraject georganiseerd wordt. Ga je bijvoorbeeld Incompany trainen, waarbij meerdere mensen tegelijkertijd in-house worden getraind? Of kies je voor persoonlijk opleiden met bijvoorbeeld e-learning?

Waar je als bedrijf ook rekening mee moet houden is de manier waarop de vorderingen en resultaten worden bijgehouden. Een handige manier om dit te doen is alles rondom opleidingen op te nemen in een persoonlijk personeelsdossier. Daarnaast dienen opleidingen en trainingen geëvalueerd te worden om zo te bepalen of de vooraf beoogde resultaten worden gerealiseerd en wat de eventuele verbeterpunten zijn. Hierbij kan een opleidingsmatrix helpen. Met de opleidingsmatrix kan men vanuit functieprofielen bepalen welke opleidingen benodigd zijn. Vervolgens kan in de matrix voor iedere functie worden weergegeven welk type opleiding behaald of herhaald dient te worden en welke behaald zijn.

Hieronder een beknopt format voor het opzetten van een opleidingsplan:

– Organisatie (missie, visie) en strategie
– Doelstellingen m.b.t. opleiden
– Benodigde kennis en vaardigheden
– Leerdoelen
– Behoeften (organisatie & medewerkers)
– Budget
– Verwachte resultaten
– Voorwaarden
– Activiteiten en opleidingsvormen
– Personen/Functies en planning (Kan ook in de vorm van opleidingsmatrix)
– Prestaties meten en evalueren

Status Pro zet zich altijd in om kandidaten en organisaties te ondersteunen in hun groei. Zo ondersteunen wij eveneens bij het opzetten van opleidingsprogramma’s en het vinden van de juiste kandidaat. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bron: Intermediair

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2023
Volg ons via social media