BLOG

pexels-olia-danilevich-4974920
pexels-olia-danilevich-4974912

In 2030 is 1 op 10 werkenden een IT’er’

Op dit moment is één op de zeventien personen op de Nederlandse arbeidsmarkt IT’er. In tien jaar tijd is het nagenoeg verdubbeld. Met het huidige van bijna zeven procent per jaar, is in 2030 één op de tien van de beroepsbevolking IT’er. Het neemt niet weg dat de strijd om IT’ers in loondienst en tijdelijke professionals, zelfstandig en in dienst van detacheerders, in volle gang is. De sourcingsdruk – het percentage dat minimaal eens per kwartaal wordt benaderd- is met bijna 65 procent ongekend hoog, zeker gezien het gemiddelde van 37,6 procent voor de hele beroepsbevolking.

IT’ers worden mainstream
Uit een analyse van Intelligence Group blijkt dat de vraag naar IT’ers in loondienst (25.000) in september 2022 bijna acht keer zo groot is als de vraag naar IT-professionals (3.000) op detacheringsbasis.

‘IT’ers zijn hun speciale plek op de arbeidsmarkt kwijt. Het vakgebied is geen niche meer, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.’ Om IT-kennis goed ingebed te hebben in de organisatie, zijn meer IT’ers in vaste dienst nodig. Zij worden aangevuld met tijdelijke IT-professionals, die specifieke IT-kennis meebrengen’, stelt Geert-Jan Waasdorp directeur en oprichter van Intelligence Group.

Als gevolg van deze stijgende vraag wordt de IT-beroepsgroep tot de ‘spanningsindicator’ van het UWV geschaard. Dat is het aantal openstaande vacatures gedeeld door het aantal mensen dat korter dan zes maanden WW ontvangt. Deze wordt geclassificeerd als de ‘meest krappe’ beroepsgroep. Dat gebeurt terwijl het aantal IT’ers jaar op jaar met 6,9 procent stijgt.

IT’ers werven blijft moeilijk
Op dit moment zijn er 580 duizend mensen werkenden binnen IT-beroepen. Het deel dat werkzaam is in loondienst kent een uitermate lage arbeidsmarktactiviteit, namelijk 6,8 procent. In vergelijking met de gehele Nederlandse beroepsbevolking is dat ongeveer de helft (11,5 procent). Het aandeel IT’ers met een vaste baan dat in het tweede kwartaal van 2022 helemaal niet op zoek is naar nieuw werk, is 42,7 procent. Net iets meer dan de helft is niet actief op zoek en slechts 6,8 procent is actief op zoek. De arbeidsmarktactiviteit van IT-professionals is bewegelijker: het aantal actieve opdrachtzoekers is 22,4 procent, 46,9 procent is latent op zoek en 30,7 helemaal niet.

Er ontstaat steeds meer concurrentie tussen organisaties om de aandacht te krijgen van latente baan- en opdrachtzoekers. Met de inzet van arbeidsmarktcommunicatie wordt de nadruk gelegd op het verkopen van de vacature of opdracht en de werk- of opdrachtgever. De inhoud en relevantie van het werk zijn nu de kritische wervingsfactoren.

We Are Hiring Professionals
Status Pro brengt organisaties in contact met de juiste professionals! Professionals die streven naar de beste versie van zichzelf, beschikken over ambitie en bereid zijn hard te werken om dit te realiseren, zijn bij ons aan het juiste adres. Herken jij je hierin of ben jij juist op zoek naar professionals binnen de IT? Neem dan contact op via hello@status-pro.nl of bel naar 0172-334011.

 

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media