BLOG

pexels-david-dibert-1117210

De sleutel tot succesvolle internationale handel: de cruciale functie van Declaranten

De logistieke wereld is een dynamische omgeving waarin veel verschillende processen plaatsvinden. Een belangrijke schakel binnen deze wereld is de Declarant, ook wel bekend als de ‘boekhouder van de logistiek’. In deze blog vertelt onze Recruitment Consultant Sander Basselier, over de rol van de douane in de logistieke branche en waarom de Declarant zo’n belangrijke functie heeft. Lees snel verder en ontdek hoe deze specialistische kennis van internationale handel en douanewetgeving het verschil kan maken in de logistieke wereld! 

De douane ontfermt zich over veel verschillende soorten processen. Veel mensen kennen de douane als partij die zich bezighoudt met het controleren van goederen. Dit is inderdaad één van de onderdelen waar zij garant voor staan. Goederen worden over het algemeen gecontroleerd bij de grens. Dit kan op het vliegveld, de weg, maar ook in de haven door middel van container controles. Naast het controleren van goederen moeten er achter de schermen een hoop zaken geregeld worden. 

Elke export- of importzending moet voorzien worden van specifieke documentatie. Op het moment dat deze documentatie niet aangemaakt wordt, kan het bedrijf dat de zending verstuurd in de problemen komen. Dit is waar de boekhouder van de logistiek haar rol inneemt. 

Wie of wat is dan precies de boekhouder van de logistiek? In de logistieke branche noemen we deze zogenaamde boekhouder een ‘Declarant’. Declaranten hebben een belangrijke functie in het aanmaken van de benodigde documentatie voor het transport van goederen over de grens. Ze zijn verantwoordelijk voor het opstellen van een adequate douaneaangifte en het verzamelen van alle benodigde informatie en documenten voor het transport, denk aan een packing list, de facturen en eventuele exportvergunningen. 

Daarnaast houden Declaranten zich ook bezig met het beoordelen van de goederencode en de oorsprong van de goederen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het aanvragen van eventuele vergunningen. Ze spelen een belangrijke rol in het naleven van internationale handelsverdragen en douanewetgeving. Zo zijn ze actief betrokken bij het berekenen van invoerrechten, accijnzen, toeslagen en eventuele vrijstellingen die van toepassing zijn op verschillende soorten vrachten. 

Om als Declarant succesvol te kunnen worden, moeten zij specialistische kennis van internationale handel, douanewetgeving en regelgeving bezitten. Daarnaast moeten Declaranten zich regelmatig bijscholen om op de hoogte te blijven van de veranderende wet- en regelgeving. Dit heeft te maken met het feit dat de wet- en regelgeving zich verder blijft ontwikkelen om de veiligheid binnen de transport en de logistiek te waarborgen. Dit maakt het Declarant schap, net zoals de logistiek, een dynamische wereld.  

Kortom, een Declarant is een belangrijke schakel binnen de Logistiek, die ervoor zorgt dat goederen op een correcte en veilige manier kunnen worden vervoerd over de grens. 

Ben je een logistieke professional die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Of heb jij de ambitie om je te ontwikkelen tot Declarant? Bij Status Pro verbinden we professionals met interessante en uitdagende functies in de logistiek. Neem contact met ons op via 0172-334011 of solliciteer via solliciteren@status-pro.nl. 

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media