BLOG

pexels-tom-fisk-3840441
getty-images-Q0gNKKSP4aE-unsplash

Het logistieke duel tussen Amsterdam en Rotterdam

Op zondag 24 september 2023 verzamelde Nederland zich weer voor een van de meest spraakmakende voetbalwedstrijden van het jaar: Ajax tegen Feyenoord. Maar terwijl de voetballiefhebbers zich voorbereidden op deze klassieke confrontatie, hebben wij eens een ander duel onder de loep genomen – een logistieke vergelijking tussen twee van de grootste logistieke steden van Nederland: Amsterdam en Rotterdam. Wat zijn de grootste verschillen in hun logistieke processen? Hiervoor benaderden wij drie van onze logistieke eindklanten. Dit zijn internationale logistieke dienstverleners die zowel in Amsterdam als Rotterdam opereren. We spraken met diverse Managers en professionals die aangeven wat de verschillen zijn tussen de logistieke processen in Amsterdam en Rotterdam.

Amsterdam
“De werkcultuur in logistieke bedrijven in Amsterdam is over het algemeen zeer dynamisch en efficiënt. Er heerst een sterke nadruk op het optimaliseren van logistieke processen en het voldoen aan de hoge normen voor efficiëntie die nodig zijn in deze sector. De cultuur is vaak resultaatgericht, met een focus op het bereiken van doelen en het leveren van logistieke oplossingen van wereldklasse.

In Amsterdam zijn er tal van logistieke bedrijven die deze werkcultuur weerspiegelen. Bedrijven die zich specialiseren in wereldwijde zeevracht- en luchtvrachtdiensten leggen de nadruk op het stroomlijnen van internationale handelsroutes en het beheren van complexe logistieke ketens.

De grootste verschillen in de werkcultuur van logistieke bedrijven in Amsterdam ten opzichte van andere sectoren kunnen liggen in de nauwgezette aandacht voor detail en de nadruk op efficiëntie. Logistieke bedrijven moeten vaak snel en accuraat kunnen reageren op veranderende omstandigheden, zoals internationale regelgeving of transportproblemen. Daarom is een flexibele en resultaatgerichte aanpak van cruciaal belang.

Amsterdam blinkt uit in de logistiek vanwege zijn strategische ligging in Europa, met toegang tot belangrijke transportinfrastructuur, waaronder de haven van Amsterdam en Schiphol Airport. Dit maakt Amsterdam tot een belangrijk knooppunt voor internationale goederenstromen. Bovendien wordt in Amsterdam vaak geïnvesteerd in duurzame logistieke oplossingen, zoals elektrische vrachtwagens en geavanceerde gegevensanalyse, om de efficiëntie en milieuvriendelijkheid van logistieke activiteiten te verbeteren. Deze focus op innovatie en duurzaamheid draagt bij aan de sterke positie van Amsterdam in de logistieke sector.”

“De typisch Rotterdamse mentaliteit en DNA laten zich vangen met woorden als internationaal, ondernemend en rauw. Werelds, grensverleggend, no-nonsense. Naast deze mentaliteit is Rotterdam de juiste locatie voor logistiek in combinatie met een van de grootste havens van de wereld.” – Operations Manager te Rotterdam

Rotterdam
“In Rotterdam wordt van alles gezien als het gaat om volumes en soorten goederen, daarom is de Rotterdamse haven ook wereldberoemd ten opzichte van de Amsterdamse haven. Dit is bijvoorbeeld al te merken aan de animo wat er is voor de Zeehavendagen in Amsterdam. Dit is echt kleinschalig en staat nog in de kinderschoenen. De Rotterdamse Wereld Havendagen daarentegen zijn erg bekend.

Rotterdam is erg dynamisch in het aanbieden van volledige supply chain solutions. Een klant kan alles vragen en het wordt geregeld. Dat kan in Amsterdam niet. Verder heerst er binnen Rotterdam maar één uitspraak en dat is: “Niet lullen, maar poetsen”. Als ik iets zou mogen meegeven aan professionals dan is dat, dat de wereld aan hun voeten ligt wanneer zij assertief en proactief zijn binnen de maritieme Rotterdamse Havens.

De Rotterdamse logistiek gaat veel verder dan alleen transport regelen. Desnoods proppen we ons in 1001 bochten voor onze opdrachtgever. De klant is koning en dat valt niet te betwisten. Niks gaat ons te ver. Alle logistieke oplossingen kunnen op maat gemaakt worden en worden aangepast waar nodig. Verder hebben we in Rotterdam de enorme containerterminals en de Maasvlakte wat al toonaangevend is ten opzichte van de Amsterdamse havens.”

Amsterdam en Rotterdam mogen dan rivalen zijn op het voetbalveld, maar als het gaat om logistiek, hebben beide steden hun eigen unieke sterke punten en dragen ze bij aan de dynamische wereld van de wereldwijde logistiek.

Jouw carrière in de logistiek
Wil je deel uitmaken van deze dynamische wereld van logistiek in Nederland? Status Pro heeft diverse vacatures in zowel Rotterdam als Amsterdam voor professionals die graag in de logistieke sector willen werken of al werkzaam zijn in deze branche. Bekijk onze vacatures en ontdek hoe jij jouw carrière in de logistiek naar het volgende niveau kan tillen.

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media