BLOG

Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset

Status Pro breidt recruitment expertise team uit met nieuwe servicekantoor in Paramaribo

In dit interview spreken we met Estafano van Aanholt, Managing Director bij Status Pro, over de recente opening van een nieuw servicekantoor in Paramaribo, Suriname. Het recruitmentbureau heeft ervoor gekozen om bepaalde recruitment werkzaamheden ook uit te laten voeren door een team van lokale professionals. Dit ter versterking van het recruitment team voor de kantoren in Nederland, alsmede voor andere organisaties die efficiënt en effectief (een deel van hun) werkzaamheden willen outsourcen. De eerste opdrachtgevers buiten de recruitmentbranche hebben zich inmiddels ook gemeld. We bespreken de redenen achter deze beslissing, de voordelen en de uitdagingen die het met zich meebrengt. Bovendien bespreken we de toekomstplannen van Status Pro in Nederland, Suriname en eventuele verdere internationale uitbreiding.

Wat was de drijvende kracht achter de beslissing om een servicekantoor in Paramaribo, Suriname te openen?
“Wij werken met Status Pro middels een innovatieve 360° Recruitment Driehoek. Dit houdt in grote lijnen in dat we per vakgebied werken met een driehoek, waar de Recruitment Consultant uiteindelijk verantwoordelijk is voor het contact met opdrachtgevers en professionals en wordt ondersteunt door een team van specialisten, zoals een Recruitment Marketeer en bijvoorbeeld Talent Sourcer. Wij hebben gemerkt dat we deze specialisten vaak zelf moesten opleiden, omdat Recruitment een vak apart is, zeker op de wijze waarop wij het vak uitoefenen. Dit lukt ons goed, echter willen we nog sneller opschalen en meer impact maken. Zo hebben we dit ook gedaan met stagiaires, waarvan er een aantal na hun studie direct bij ons in dienst zijn getreden. Het grootste gedeelte stroomde echter uit om weer terug te gaan naar school, juist op het moment dat ze het in de vingers begonnen te krijgen. 

Doordat er een aantal collega’s van Surinaamse afkomst zijn en wij moeten blijven opleiden, maar dit ook duurzaam willen doen, kreeg Milano Naarden – Managing Consultant van onze business unit IT Infra –  het idee om met een pilot te starten door twee Talent Sourcers op remote basis aan te nemen. Nadat zij dit een jaar vanuit huis deden, bleek het schot in de roos en hebben wij besloten om een kantoor op te zetten in Paramaribo om, zowel ons alsmede opdrachtgevers met een soortgelijke behoefte te versterken.” 

Welke voordelen verwacht je te behalen door recruitment werkzaamheden uit handen te nemen door lokale professionals in Suriname?
“Een van de voornaamste voordelen is het inkoopvoordeel ten aanzien van hoogopgeleide professionals, waarbij we toegang hebben tot een grote talentpool, hen ook mooie arbeidsvoorwaarden en carrièreperspectief kunnen bieden. Hier komt natuurlijk ook bij, dat de mensen in Suriname de Nederlandse taal al goed beheersen in woord en geschrift. Het tijdsverschil zorgt er ook voor dat we gemiddeld meer uren kunnen maken per dag, wat weer bijdraagt aan de productiviteit. 

Onze intentie is om net zoals met ons personeel, opdrachtgevers en leveranciers in Nederland een duurzame relatie op te bouwen. Door de culturele fit tussen Suriname en Nederland vanuit de historie zijn dit allemaal bouwstenen die ervoor zorgen dat onze collega’s in Suriname met onze manier van opleiden echt een versterking zijn voor, zowel de korte- als lange termijn.”

Kan je ons meer vertellen over de lokale arbeidsmarkt in Suriname en hoe deze aansluit bij de doelstellingen van Status Pro?
“De lokale arbeidsmarkt in Suriname is divers en er is veel vraag vanuit gekwalificeerd personeel voor banen met de nodige carrièreperspectieven. Door samen te werken met lokale professionals kunnen we nóg beter inspelen op deze vraag en onze klanten voorzien van de juiste kandidaten. Wij selecteren goed opgeleide professionals, maar nog veel belangrijker is dat we kijken naar de soft skills en kernwaarden. Hier komen elementen aan bod, zoals communicatie aan de telefoon als per e-mail, maar ook belangrijke kernwaarden waar wij voor staan, zoals ambitieus zijn, betrouwbaarheid, pro-activiteit, professionaliteit en de absolute wil om te willen slagen. Wanneer er dan eveneens sprake is van talent en bepaalde competenties, weten wij uit ervaring dat de collega snel van meerwaarde zal zijn. 

Ons doel is om naast de Talent Sourcers, ook Recruitment Marketeers op te leiden. We krijgen nu al aanvragen van met name relaties die weten dat wij hiermee bezig zijn, het verzoek om dit ook voor hen te doen. Wij zien de toekomst dus met vertrouwen tegemoet, als het gaat om een substantiële groei van ambitieuze collega’s die vanuit Paramaribo een bijdrage leveren aan de Nederlandse arbeidsmarkt en uiteraard de groei van onze organisatie.”

Welke specifieke diensten zullen worden aangeboden vanuit het servicekantoor in Paramaribo?
“In principe zijn dit alle diensten in de eerste fase van het recruitment traject. Dit omvat bijvoorbeeld het sourcen door een team van Talent Sourcers, het uitzetten van wervingscampagnes door Recruitment Marketeers tot aan de werkzaamheden die passen bij een Commercieel Medewerker Binnendienst en administratieve taken vanuit de Backoffice. 

De ervaring die wij hebben opgedaan met de oprichting van ons kantoor voor Status Pro Sport in Indonesië, brengt ons momenteel enorm veel voordelen. Ook de periode rondom Covid-19, waarin we verplicht waren om remote te werken en uiteraard de verschillende kantoren die wij in Nederland hebben, hebben er toegeleid dat onze werkprocessen, maar ook onze IT-infrastructuur en beheer hier volledig voor zijn ingericht. Ik ben er dan ook trots op dat we dit alles hebben kunnen doen op eigen kracht en met behulp van eigen interne collega’s, die je hiermee natuurlijk ook een enorme uitdaging biedt.”

Hoe zie jij de toekomstige groei van Status Pro in Suriname?
“We zien veel potentieel voor verdere groei in de regio Suriname en we zijn van plan om onze aanwezigheid in Paramaribo verder uit te breiden. We willen ons blijven richten op het leveren van hoogwaardige recruitmentdiensten en het opbouwen van sterke relaties met onze klanten en lokale professionals. 

Er zijn bovendien ook al een aantal andere mooie Nederlandse organisaties actief, die hebben aangetoond dat het werkt en dat er een aanzienlijke markt voor is. Het kan ver weg klinken, maar zonder dat men zich hier wellicht bewust van is, kunnen we vanuit de dagelijkse praktijk al vaker in aanraking komen met lokale Surinaamse professionals, die al in grote getallen werken voor bijvoorbeeld de grootste telecomproviders en zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. 

Op het gebied van recruitment, hebben wij een interessante waarde propositie voor, zowel opdrachtgevers en professionals, waar we veel toekomst en mogelijkheden in zien.”

Welke uitdagingen verwacht jij (nog meer) tegen te komen bij het opzetten en runnen van het servicekantoor in Paramaribo?
“Het opzetten van een nieuw kantoor, waar dan ook ter wereld, brengt altijd uitdagingen met zich mee, zoals het vinden van geschikt personeel en het opbouwen van relaties met lokale en Nederlandse bedrijven en instanties. Tevens moeten we ons aanpassen aan de lokale wet- en regelgeving en culturele verschillen. Dit neemt niet weg dat wij dit juist zien als interessante uitdagingen, omdat we vooral naar de grote voordelen kijken en over de kennis, werkwijze maar zeker ook culturele fit beschikken om dit voor elkaar te krijgen. Combineer dit met een gezonde dosis passie en werklust, dan kom je een heel eind, als ik uit ervaring mag spreken.”

Welke rol zie jij voor Status Pro in het ondersteunen van de lokale gemeenschap en economie in Suriname?
“We zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de lokale gemeenschap en economie in Suriname. Door samen te werken met lokale professionals kunnen we bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale arbeidsmarkt en economie. Onze focus ligt momenteel bij het verstevigen van ons fundament en het opbouwen van ons team. In de toekomst hebben we de intentie om ons ook op maatschappelijk gebied breed te profileren.”

Hoe zal Status Pro de kwaliteit van de dienstverlening van het servicekantoor in Paramaribo waarborgen?
“De sleutel naar succes is het werken met een groep mensen die dezelfde kernwaarden en ambities hebben. Wanneer zij hier de nodige hard skills tegenover zetten en intrinsiek gedisciplineerd en gemotiveerd zijn, vormt dit de basis. We investeren dan ook veel in onze lokale recruitmentactiviteiten om met professionals in contact te komen die hierover beschikken. Onze 360° Recruitment Driehoek bestaat uit vaste werkprocessen en standaarden, waarvoor een uitgebreid trainingsschema voor hebben opgesteld en dit werkt. 

Met Robert Geurts, hebben we een lokale ondernemer aan onze organisatie weten te verbinden, die hoofdzakelijk in Paramaribo actief zal zijn als Managing Consultant. Hij heeft gestudeerd en gewerkt in Nederland, is hier succesvol geweest en 15 jaar geleden geëmigreerd naar Suriname. Door zijn kennis en ervaring van beide landen, is hij goed in staat om de brug te slaan. Bovendien werken er meer collega’s bij ons die het land goed kennen. 

Elke collega in Suriname is onderdeel van een team dat actief is op onze kantoren van Nederland, waarmee zij dagelijks in contact staan. En dan hebben we uiteraard ook een gedegen trainingsprogramma. De recruitmentbranche is zo dynamisch, dat het niet alleen in Suriname, maar ook in Nederland van belang is om de kwaliteit te waarborgen met behulp van een continuous learning werkomgeving.”

Hoe gaat Status Pro om met culturele verschillen en diversiteit binnen het team in Paramaribo?
“We zullen ons aanpassen aan de lokale omstandigheden en ervoor zorgen dat we ons bewust zijn van culturele verschillen en diversiteit binnen het team in Paramaribo. Doordat we al het nodige weten van de cultuur en ons hier ook thuis voelen, wat ook niet geheel onbelangrijk is, gaat ons dat goed af. Net zoals in Indonesië respecteren wij de cultuur, normen en waarden. Dit voeren we zo ver mogelijk door, het is immers een Surinaams bedrijf. 

Echter, doen we in Nederland ook ontzettend veel goed qua werkethiek, bepaalde opvattingen, manier van werken, etc. Ik vind het soms ook een uitdaging om bepaalde elementen, ondanks dat lokale professionals dit niet altijd gewend zijn, juist wel volgens de directe Hollandse manier te doen. Het interessante hieraan is, dat ik vaak heb gemerkt dat wanneer je dit zorgvuldig beargumenteert dit juist ook uiterst positief kan werken en het een eyeopener is. 

Er zijn dus al, zowel in Indonesië als Suriname al een aantal zaken die typisch volgens onze ‘werkwijze’ zo wordt toegepast en andersom nemen wij bepaalde elementen in Nederland ook weer over. Het is prachtig om te zien hoe dit werkt. Dit soort zaken, maar natuurlijk ook de ervaringen die het reizen mij persoonlijk biedt, geeft mijzelf en ons team ontzettend veel energie en vertrouwen in de toekomst. Onze visie hierbij is dat we ons volledig richten met Status Pro op het uitbreiden van onze producten en diensten in combinatie met de verdere groei van onze externe- en interne collega’s in, zowel Nederland als Suriname.

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2024
Volg ons via social media