BLOG

ux-store-ukeUH3KbMWU-unsplash

Top 5 software tools voor webdesign in 2022

Het maken van een website is over de jaren heen steeds eenvoudiger geworden. In de vroege internet jaren kon men alleen een website maken door de HTML-, CSS- of JavaScript-expert in te huren om iets op maat te maken. Nu is het webdesign een enorm bloeiende industrie.

Gelukkig is het invoeren van webdesign als hobby of carrière nog nooit zo toegankelijk geweest. Of je nu een beginnende Webdesigner bent die moderne softwaretools voor webontwerp wil begrijpen of een oude hoed bent in webdesign die gelijke tred wil houden met de moderne markt, er is een enorm scala aan bronnen online beschikbaar om je te helpen groeien.

Waar moet je op letten bij een softwaretool voor webdesign?
Wanneer je overweegt een licentie voor webdesign software te downloaden of te kopen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Het eerste dat je moet opmerken, is dat geen enkele tool elk aspect van webdesign dekt, dus het is belangrijk om te begrijpen of je het budget hebt voor meerdere softwaretools. Hoewel er enkele geweldige gratis opties beschikbaar zijn om je te helpen de basisprincipes van webdesign te leren, is het gemakkelijk om ze te ontgroeien naarmate je jouw vaardigheden verbetert en andere concepten begint te verkennen, zoals gebruikerservaring, gebruikers interfaceontwerp en gebruikerstests.

Ten tweede moet je overwegen of een softwaretool voor webdesign bij jouw workflow past. Bijna elke goede moderne tool biedt integraties met andere softwaretools zoals Slack en sommige zullen zelfs integreren met andere webdesigntools om het gemakkelijk te maken om aan verschillende aspecten van je ontwerpen te werken.

Kortom, de beste softwaretool voor webontwerp bestaat uit één tool die alle functies en ondersteuning heeft die jij nodig hebt en één die binnen jouw budget past.

5 webdesigntools om uit te checken
Laten we eens kijken naar de beste softwaretools voor webontwerp die in 2022 op de markt zijn en hoe ze kunnen helpen om jouw webontwerpvaardigheden te ontwikkelen en jouw carrière vooruit kunnen helpen.

1. Figma
– De beste tool voor: het maken van betrouwbare ontwerpen en prototypes
– Prijzen: gratis tot $45 per editor per maand
– Beschikbaar voor: Windows en macOS, met live preview-apps voor iOS en Android

Figma is een fantastisch platform voor elke web ontwikkelaar die wil werken aan zijn of haar ontwerp- en prototypingvaardigheden zonder zich zorgen te maken over hoe hij of zij deze zou coderen. Figma heeft een groot aanbod aan tools waarmee je responsieve websites en webontwerpelementen kunt maken, herbruikbare componenten die je over verschillende webpagina’s kunt kopiëren en zelfs een bibliotheek met ontwerpmiddelen die je naar jouw ontwerpen kunt slepen en neerzetten.

Een ontwikkelaar kan naast ontwerpen van de website ook intuïtieve prototypes bouwen om interacties tussen elementen te definiëren. Met de prototyping-tools kan je overgangen definiëren, dynamische overlays maken en zelfs GIF’s genereren om weer te geven hoe verschillende elementen op elkaar inwerken.

Bovendien is Figma ontworpen voor samenwerking, of je nu in een ontwerpteam werkt of feedback wilt krijgen van een mentor of vriend. Medewerkers kunnen gemakkelijk opmerkingen toevoegen aan de ontwerpen of prototypes en samen aan ontwerpen werken. Figma biedt een volledige versiegeschiedenis, zodat je wijzigingen ongedaan kunt maken.

En wanneer het tijd is om je ontwerp met een ontwikkelaar te delen, genereert Figma zelfs de code die je nodig hebt voor elk van je ontwerpaspecten. Met zoveel functies waar zowel beginners als webdesignprofessionals dol op zullen zijn, is het één van de beste webdesignsoftwaretool die er is.

2. Sketch
– De beste tool voor: het maken van betrouwbare ontwerpen en prototypes
– Prijzen: $9,- per maand of $99,- per jaar met een gratis proefperiode van 30 dagen
– Beschikbaar voor: Web en macOS, met live preview-apps voor iOS

Sketch is een andere fantastische software voor Webdesigners en helpt om verbluffende ontwerpen en prototypes te bouwen zonder enige kennis van coderen. Een van de beste functies van Sketch is de mogelijkheid om in te zoomen op elk onderdeel of element tot op pixelniveau, zodat elk onderdeel van het ontwerp perfect uitgelijnd kan worden. Of je alleen of met een team werkt, de bibliotheek met samenwerkende componenten van Sketch maakt het gemakkelijk om universele componenten te maken en ze zelfs universeel bij te werken terwijl je aan het ontwerpen bent. Bovendien heeft Sketch een app-bibliotheek wat een geweldige manier is om extra functionaliteit aan de software toe te voegen.

Sketch is geliefd bij ontwerpers omdat het intuïtief, overzichtelijk en gemakkelijk te leren is. Hoewel sommige functies misschien niet zo geavanceerd zijn als andere programma’s is het nog steeds een geweldig programma om te leren over ontwerpprincipes en om samen te werken in een ontwerpomgeving.

3. Adobe XD
– De beste tool voor: het maken van betrouwbare ontwerpen en prototypes
– Prijzen: $9,99 per maand met een gratis proefperiode van zeven dagen, of $52,99 per maand voor de volledige Creative Suite (inclusief Adobe Dreamweaver en Adobe Photoshop)
– Beschikbaar voor: Windows en macOS

Omdat doorgewinterde Webdesigners Photoshop al jaren gebruiken om prototypes en ontwerpmock-ups te maken, heeft Adobe in 2019 XD uitgebracht als een volwaardige vector gebaseerde webdesign-softwaretool. Als je al bekend bent met Photoshop, is de kans groot dat je goed overweg kunt met Adobe XD, maar verrassend genoeg voor een Adobe-product heeft het geen enorme leercurve voor nieuwe ontwerpers.

Adobe XD heeft een breed scala aan tools waarmee je zelf en in samenwerking met betrouwbare prototypes en ontwerpen kunt maken. Je krijgt ook een ontwerpbibliotheek waar je lettertypen, kleuren en componenten kunt specificeren en zoals bij de meeste andere componentbibliotheken, zal het bewerken van deze componenten elke instantie in jouw ontwerp bijwerken.

Eén van de krachtigste functies is echter dat XD werkt met Photoshop-, Illustrator- en Sketch-bestanden. Dus als je een Webdesigner bent die graag Photoshop gebruikt voor mock-ups, kan je jouw ontwerpen snel in XD importeren en vice versa. En als je een Webdesigner bent die liever Windows gebruikt, kun je nog steeds samenwerken met andere ontwerpers die de MacOS-only Sketch-tool gebruiken.

4. Webflow
– De beste tool voor: het ontwerpen en ontwikkelen van productieklare websites
– Prijzen: gratis tot $35,- per maand
– Beschikbaar voor: Web

Webflow heeft een software voor het bouwen van websites en webdesign ontworpen met alle tools die je ooit nodig zult hebben om opvallende website-ontwerpen te maken die volledig responsief en consistent zijn.

De slimme intuïtieve interface is ontworpen om volledig te werken met HTML, CSS en JavaScript, dus hoef je als ontwerper niet te weten hoe je ze moet coderen. Echter ondersteunen ze nog steeds coders. Als je aangepaste codes aan jouw webontwerp moet toevoegen om het te laten werken op een manier die Webflow nog niet ondersteunt, kun je eenvoudig aangepaste codes toevoegen waar je maar wilt.

Wanneer je klaar bent om jouw ontwerp voor het ontwikkelteam te exporteren, geeft Webflow alle HTML, CSS- en JavaScript-bestanden weer die je nodig hebt voor eenvoudige overdrachten. Dit betekent dat je elke aangepaste code kunt toevoegen voordat je jouw ontwikkelaar de touwtjes in handen laat nemen, wat geweldig is voor professionele web ontwikkelaars die als onderdeel van een team werken.

5. Framer
– De beste tool voor: collaborative prototyping
– Prijzen: gratis tot $23 per maand
– Beschikbaar voor: Windows en macOS met live preview-apps voor iOS en Android

Waar Framer oorspronkelijk is begonnen als een JavaScript-bibliotheek voor prototyping, is Framer nu zijn eigen alles-in-één tool die is ontworpen om ontwerpteams te helpen met verbluffende prototypes zonder code te maken.

Wat Framer anders maakt dan de andere tools op deze lijst, is dat het een enorme bibliotheek met visuele middelen heeft, die allemaal kunnen worden aangepast aan jouw project. Het is eenvoudig om aan te passen hoe verschillende ontwerpelementen met elkaar samenwerken en overgaan op het scherm. Hoewel de interface opmerkelijk veel lijkt op Sketch, krijg je veel meer ondersteuning op het gebied van geavanceerde animaties en volledig responsieve ontwerpen.

Hoewel je geen code hoeft te kennen om ontwerpprototypes in Framer te maken, ondersteunt deze tool de toevoeging van aangepaste code aan elk element waarmee je werkt. En omdat Framer volledig op React en JavaScript werkt – en het gemakkelijk is om de code-editor te openen terwijl je aan het werk bent – is het een goede omgeving om te leren hoe de taal werkt.

Wanneer het tijd is om te beginnen met het bouwen van een website of wanneer je klaar bent om jouw ontwerp over te dragen aan een ontwikkelingsteam, maken de vooraf gegenereerde React- en JavaScript-code van Framer het voor ontwikkelaars gemakkelijk om ervoor te zorgen dat geen van jouw ontwerpen verloren gaan bij de vertaling.

Connecting Talent with Opportunity
Voor 3110, een full service creative agency in Rotterdam is Status Pro momenteel op zoek naar een Webdesigner. 3110 staat bekend om haar handen-uit-de-mouwen mentaliteit en gevoel voor humor. Deze Rotterdamse eigenschappen vormen samen met passie, kennis en persoonlijke betrokkenheid het DNA. In de afgelopen 15 jaar hebben zij een grote verscheidenheid aan projecten gerealiseerd. Van een beveiligd backendsysteem met hostingcontract voor een GGZ-instelling tot Lifestyle apps en Webshops voor High-end International Fashion Icons. Door de groei van de organisatie en het aantal projecten is onze opdrachtgever per direct op zoek naar een gedreven Designer met een diepgaande passie voor design. Samen met de Creative Director zal jij de meest creatieve projecten bedenken en vormgeven in o.a. Figma. Zit ontwerpen in jouw DNA en is pixelperfect jouw middle name? Bekijk de vacature en reageer direct!

Bron : Webflow.nl

VOOR OPDRACHTGEVERS

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CONTACT
Raoul Wallenbergplein 23
2404 ND Alphen aan den Rijn

hello@status-pro.nl
0172-334011

Direct contact STEL JE VRAAG AAN THATIANA
Status Pro BV - © 2023
Volg ons via social media